Farmàcia Barnolas

Rambla del Carme, 37 | VIC | 08500 | Tel. 938 86 35 09
Activitat: Farmàcia
Catalogació: Establiment històric
Estat: Obert

RESSENYES HISTÒRIQUES

1838

Fortià Feu i Martorell

Fou el primer titular de la farmàcia. La farmàcia conserva encara el "Registro Diario de Recetas Despachadas" de 1846.

1879

Martí Genís i Aguilar

Aquest any Martí Genís, descendent de la família d'apotecaris de la plaça dels Màrtirs de Vic compra la farmàcia al senyor Fortià. Genís es va doctorar a la Universitat de Barcelona el 1874 i va tenir càrrecs a la Junta de Sanitat (1909) i a la vocalia del Col.legi de Farmacèutics de  Barcelona. El 1878 fou professor de fisiologia i d'història natural al seminari.

Va participar en els Jocs Florals de Barcelona, on va rebre premis i reconeixaments, Va publicar novel.les, contes i narracions en revistes i periòdics. Va fer un treball sobre libros viejos de farmacia, publicat per la Revista de Farmàcia l'any 1905 i la monografia l'Hospital de Vic, encarregada pel Sindicat de Metges de Catalunya.

1932

Josep Genís Arumí

Agafa la farmàcia quan mor el seu pare l'any 1932. Josep Genís era també doctor en farmàcia i una persona molt emprenedora. Va introduir al mercat la famosa pastilla Neusc, un reparador per la pell seca amb diferents presentacions i el Cracoa b per l'acidesa d'estòmac entre d'altres. També va crear un dels primers centres de distribució farmacèutica de Catalunya a Vic.

1941-1943

Rehabilitació de l'edifici

L’actual edifici, d’estil noucentista, que presideix el singular rellotge, va ser rehabilitat  entre els anys 1941 al 1943 per l’arquitecte  Jordi Dou amb la col·laboració de l’aparellador Manuel Anglada i Vilardebò. Les obres es van realitzar per iniciativa del propietari de la finca el farmacèutic Josep Genís i Arumí fill del  també farmacèutic, literat, fill il·lustre de la ciutat en Martí Genís i Aguilar ( 1847-1932).  L'edifici actual és de gran de gran bellesa, amb dues façanes de tons ataronjats i amb uns esgrafiats en forma de columnes corínties que suporten un fris superior amb  rectangles ornats en el seu interior i quadratures estucades que emmarquen les finestres del primer i darrer nivell. 

1945

Instal.lació del rellotge de la façana

El rellotge va ser instal·lat en aquest edifici d’aires noucentistes l’any 1945, i situat en el vèrtex de les dues façanes representa una adaptació arquitectònica feta exprés en el parament de l’edifici que hostatja aquesta peça patrimonial talment la cirereta del pastís. És important assenyalar que el rellotge es va instal·lar després de la rehabilitació de l’edifici (tres anys després) expressament i per voluntat del propietari, que va declinar l’opció de posar-hi una fornícula amb un sant o la verge per la modernitat d’un rellotge.

Anys 80

Reforma interior

Es substitueix el mobiliari original i el paviment interior

Anys 90

Feli Barnolas 

Adquireix la titularitat de la façana i en restaura la façana exterior.

2000

Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat de Catalunya


(*) Font documental

https://blogmiqueldevic.blogspot.com/2021/04/les-hores-recuperades_12.html