Forn La Espiga de Oro (Actualment Forn Noé)

Plaça de Cuba, 18 | MATARó | 08302 | Tel. 937 98 44 00
Activitat: Botiga de mascotes
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

Forn de pa fundat el 1948 per l’industrial mataroní Mariano Galup, situat a la Plaça de Cuba, 18. Malgrat no constar l’autoria, és probable que el projecte de “La Espiga de Oro” sigui atribuïble a l’arquitecte Lluís Gallifa Grezner.

S’entrava a l’establiment a través d’unes ventalles de vidre de dues fulloles, i a costat i costat hi lluïen uns grans aparadors bombejats amb la part inferior de fusta, i amb una porteta per accedir-hi i poder canviar el gènere que s’hi exposava. Al capdamunt de l’entrada hi havia el rètol de l’establiment i, sota el balcó, el tendal. A l’interior, a mà dreta hi havia el taulell de fusta, amb el sobre de marbre. Al darrere, les prestatgeries per tenir-hi el pa i a sobre la cisalla per tallar la “torna”. Al fons, un gran mirall amb la part inferior de fusta donava profunditat a la botiga, i una petita lleixa de marbre era utilitzada com a prestatgeria. Més endins hi havia la taula d’amassar i, a l’eixida, el forn de forma arrodonida per coure el pa.

El 1955 es va deixar de coure el pa al forn de llenya i es va crear l’empresa Panaderías Reunidas de Mataró, que tenia els locals al carrer de Balmes. Allà s’hi fabricava el pa que després es distribuïa a tots els forns de Mataró.

Després del tancament del forn, el local ha acollit diferents usos comercials. una de les darreres va ser Dàlmata, una botiga de mascotesque va tancar l'agost de l'any 2022. 

El 25 de setembre de 2023 el local reobria  un altre cop com a forn de pa, amb el nom de Forn Noé.