Farmàcia SPA

Plaça Santa Maria, 3 | MATARó | 08301 | Tel. 937 90 10 43
Activitat: Farmàcia
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

El 1701 s’inicia una nissaga de vuit generacions de la família Spà, que fins avui regenten la farmàcia situada a la plaça de Santa Maria, 3. Abans, el 1635, l'apotecari Pere Portell hi havia instal·lat un establiment que “vetllava per la salut dels ciutadans”.

El 1947, Ramon Spà Tuñí va encarregar a l’arquitecte Antoni de Moragas i Gallissà la remodelació de la façana, on es van crear dos grans aparadors de fusta de línies horitzontals situats a banda i banda de la porta d’entrada. A la part superior, uns vidres esmerilats amb negre i daurat anuncien els tractaments, i unes lletres daurades sobre el marbre negre identifiquen l’establiment.

El 1990 es va rehabilitar l’actual façana. A l’interior, es conserva part del mobiliari original, el taulell i una important col·lecció d’ampolles, estris i instrumental antic de la farmàcia.

Al llarg d’aquests anys, cada farmacèutic ha creat les seves fórmules. Resulta curiós llegir les etiquetes, ja que permeten veure els components i també què curaven: el Jarabe pectoral de médula de vaca és un poderós calmant de la tos; les Píldoras restauradas eren recomanades per a persones dèbils, malalties d’estómac i també tenien la virtut de curar “el desarraigo de los jóvenes”, i el Vegetalin era “el mejor purgante, un tesoro para la salud”.