Cafè Nou

La Riera, 119 | MATARó | 08302 | Tel. 674 56 08 84
Activitat: Cafeteria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

L'any 1934, amb l'impuls de la Llei de Cooperatives republicana, la Unió de Cooperatives de Mataró va iniciar les obres del Cafè Nou. L'encàrrec es va fer a l'arquitecte mataroní Miquel Brullet i Monmany.

Construït l'any 1935, l'edifici del Cafè Nou està compost per dos cossos. De marcat estil racionalista amb influències de l'art déco, va ser projectat partint d'una organització estructuralista de la façana. Quatre grans finestrals il·luminaven l'espai a la planta baixa i una balconada al primer pis, a més de finestres a ambdós costats que donaven gran claredat i ventilació a les sales.


Avui hi trobem un conjunt format per una barra de bar i el moble-prestatgeria situat al seu darrera. Es tracta d'un dels elements del mobiliari original, situat al fons de la gran sala-cafè i en contacte directe amb les estances posteriors on se situava la cuina i l'office.

La barra del bar és un element en forma d'U amb els vèrtexs arrodonits, d'1 metre d'alçada per aproximadament 5,50 metres de llargària. El frontal és fix amb 2 portes abatibles als laterals. Està recoberta de marbre blanc amb vetes, amb decoració de requadres amb marbres grisos i rosats.


El moble de fusta del darrera conté una prestatgeria a la part superior amb una composició geomètrica esgraonada amb un eix de simetria central. A la part superior de l'eix s'hi situa un rellotge, també de fusta, sota l'acrònim UCM, "Unió de Cooperatives de Mataró" amb lletra de pal i a la part inferior, l'obertura del passa plats que comunicava directament la barra amb la cuina. Una lleixa de marbre blanc separa la part superior del moble de fusta de la inferior on se situen unes portes corredisses de fusta.