Bar Casal Aliança

Carrer Bonaire, 25 | MATARó | 08301 | Tel. 937 55 15 61
Activitat: Bar
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Al segle XVII, al carrer de Bonaire s’hi va construir un edifici amb la porta adovellada, conegut com a Can Sanromà. Diversos segles després, el 1915, la Societat Recreativa Iris va llogar al Baró d’Esponellà la casa pairal del carrer de Bonaire per instal·lar-hi la seva seu, origen del Casal Aliança. A l’espai de l’antic jardí s’hi va construir un teatre. El dia de Les Santes de l’any 1920 s’hi van celebrar els Jocs Florals, i també s’hi feien balls de Carnaval que eren molt concorreguts.

Posteriorment, l’any 1947, l’Aliança Mataronina -creada el 1909-, va fundar la seva secció cultural i va comprar els locals del carrer de Bonaire a l’antiga Societat Recreativa Iris. L’edifici, anomenat Casal Mutualista, aviat es va conèixer popularment com “El Casal”, i el seu teatre com a “Sala Casal”.

El 1975 es van rehabilitar la sala d’actes i la cafeteria, i es van redistribuir la resta de dependències. El projecte, dels arquitectes Miquel Brullet i Monmany i Josep Maria Puig i Boltà, va rebre el premi Puig i Cadafalch de restauració el 1986.

De l’antic cafè en destaquen les fusteries i tiradors de llautó de les portes d’accés; la llar de foc amb detalls d’obra vista; la barra de bar amb el taulell de marbre blanc; una cafetera amb dipòsit d’aigua instal·lada al 1945, i la rajola vidriada blava i blanca que fa conjunt amb els arrambadors de paret, acabats amb miralls i penja-robes de ferro a la part superior.