Xocolateria l'Antiga

Plaça del Vi, 8 | GIRONA | 17004 | Tel. 972 21 66 81
Activitat: Xocolateria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

RESSENYES HISTÒRIQUES


Un anunci del Diario de Gerona de avisos y noticias del 15 de juny de 1916 publica el trasllat de la “Lechería Antigua” que fins aleshores estava situada al carrer de la Plateria, 18 (actualment Argenteria) a la Plaza de la Constitución número 10, actual Plaça del vi on continua actualment. Antigament, l'edifici havia estat un hospital. L'Antiga, coneguda popularment com can Lletetes, era propietat  en aquella època del senyor Antoni Valls. A principi del segle XX es van especialitzar en iogurts, recuits i tota mena de productes relacionats amb la llet i la xocolata, doncs era també xocolateria. Durant molts anys foren distribuïdors de Danone a la ciutat de Girona com es pot veure en anuncis publicats al Diario de Gerona del juliol de 1950.

 

En el seus inicis servien menjars al pis de dalt. S’hi feien bateigs, casaments, comunions, convencions i moltes reunions. Era un local de moda a Girona. Durant la Guerra Civil la casa va romandre oberta gairebé sempre, fins que al final van començar a escassejar els productes, no obstant això van continuar servint als clients com van poder.

A la postguerra, els propietaris, Maria Llenas i el seu marit, Lluís Busquets, que treballava a la central lletera de Girona , van continuar amb l’activitat, però ja oferint més varietat de productes, com ensaïmades, entrepans diversos, xocolatades, plats de crema i nata, etc.

El negoci va mantenir la mateixa línia, en mans de la mateixa família, fins que el 8 de desembre del 1983 va passar a mans de Narcís Comas i Bosch i de la seva dona, Teresa Trayter i Olivé, que van fer reformes (entre d’altres van tancar el menjador del pis de dalt), però sense variar l’estil de la decoració. També van canviar una mica l’estil dels àpats, servint dinars i sopars, amb plats combinats, entrepans, amanides, etc. Llavors ja tenien (i han conservat) com a clients molts funcionaris i representants polítics de l’Ajuntament i de la Diputació.

Narcís Comas va estar despatxant darrere del taulell fins el 2002, any en que va morir. A partir d’aquí es va fer càrrec del negoci el seu fill Jordi Comas i Trayter, que actualment alterna la seva feina de professor universitari amb la de L’Antiga.


ELEMENTS D'INTERÈSL’establiment ocupa els baixos d’un edifici entre mitgeres situat a la Plaça del Vi número 8. (abans Plaza de la Constitución). Destaca el pòrtic amb arc de pedra de la planta baixa, similar a la resta d’edificacions que ocupen les dues bandes del conjunt de la plaça. La façana presenta quatre plantes pis amb balcons amb baranes de ferro forjat i acabat exterior amb arrebossat i pintat.

 

Disposa d’elements tangibles d’interès patrimonial tant a l’exterior com a l’interior.

 

Al fons del porxo, una paret de carreus de pedra emmarca el tancament d’accés a l’establiment de clara inspiració modernista.

 

Està format per una porta vidriera batent central i dos aparadors laterals amb bastiment de fusta amb línies ondulants que continua a la tarja superior de vidre on posa ANTIGA gravat a l’àcid. Destaca el tirador modernista exterior de llautó de la porta d’entrada. A la part superior un petit calaix motllurat amaga la persiana de tancament del negoci. En el seu interior s’inscriu XOCOLATERIA en una tipografia modernista de color verd pintada sobre un fons blanc.

 

A nivell interior, els dos murs laterals disposen d’un arrambador format per fusta encadellada pintada de color beix amb sòcol inferior de color verd. Damunt l’arrambador s’estén un faixa de fusta motllurada de color verd fosc que emmarca diferents miralls. A la part superior hi pengen uns llums de paret de llautó amb pàmpols en forma de tulipa que il·luminen les taules originals de marbre amb potes de ferro de fosa disposades a banda i banda de la paret. El paviment està format per un mosaic hidràulic monocolor, llevat del passadís central on les peces dibuixen una catifa amb elements geomètrics. Al fons hi trobem un barra amb un plafó blanc de fusta encadellada, emmarcat per formes ondulants que ocupa tota l’amplada del local. Al centre del plafó hi ha la lletra A  (d’Antiga) de tipografia modernista, retallada amb fusta. La part inferior de la barra la forma un passamà de llautó. Al fons de la paret hi trobem un rellotge de paret original penjat a la banda esquerra, seguit d’una prestatgeria del mateix disseny de la barra. 


BIBLIOGRAFIA. FONTS DOCUMENTALS


Arxiu Municipal de Girona. Diario de Gerona de avisos y noticias.  (15/06/1916)

Arxiu Municipal de Girona. Diari La Lucha (25/08/1905)

Arxiu Municipal de Girona. Diari de Girona (27/07/2014)

El Punt Diari. Cròniques d'hostaleria (2011)