La Moda

Plaça del Vi, 13 | GIRONA | 17004 | Tel. 972 20 20 95
Activitat: Merceria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Emblemàtic establiment gironí fundat el 1935 que resisteix a l'envestida de les franquícies i grans superfícies degut al bon servei i al coneixement del sector. La Moda és molt més que una botiga, és un punt de trobada on la gent a banda de comprar pot socialitzar com es feia anys enrera.

RESSENYES HISTÒRIQUES

1935

Miquel Sureda i Costa

Funda la merceria en un local on antigament hi havia una botiga de llums. La façana actual es manté pràcticament intacte llevat de l'eliminació dels dos porticons  que servien de tancament de la botiga, els quals un cop plegats a banda i banda  acabaven de configurar el moble de la façana amb unes formes corbes i amb retolacions dels productes que venien: MITGES, PARAIGUES, GUANTS, CARTERES, PERFUMERIA i FIGURINS. 

A l'interior, la sala de vendes era sensiblement més petita, amb un mostrador de fusta a l'esquerra i les parets laterals amb prestatgeries pel gèrene i armaris baixos de fusta. Al fons tenia un envà de fusta amb dues finestres laterals que servien d'expositors per als paraigues i on al centre destacava una treballada porta vidriera de doble fulla que donava accés a una segona sala de la botiga. El paviment hidràulic del terra i unes motllures del sostre acabaven de completar la decoració. Tampoc cal oblidar les cadires, molt habituals en els comerços d'aquella època, perquè com hem dit les botigues també eren llocs de socialització i on la gent feia tertúlia. Durant la dècada dels quaranta desapareix l'envà del mig amb la vidriera i s'engrandeix la botiga. Anys més tard es substitueix els mostradors originals  i part de les prestatgeries per d'altres més actuals.

1983

SÍlvia Sureda i Maurici

La filla d'en Miquel agafa les regnes del negoci, juntament amb el seu pare. L'any 2000 la Sílvia reforma la botiga tal com llueix actualment.  Es canvia el paviment i també s'amplia la part dreta de la botiga incorporant la zona d'accés a la vivenda, inutulitzant així  la porta que es veu des del carrer.

2012 i 2016

Anaïs Borràs Sureda  i Noemí Borràs Sureda 

Les filles de la Sílvia, la tercera generació s'incorporen, al negoci el qual dirigeixen juntament amb la seva mare.