Farmàcia Olga Altarriba

Rambla de la Llibertat, 18 | GIRONA | 17004 | Tel. 972 20 01 91
Activitat: Farmàcia
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

RESSENYES HISTÒRIQUES

Salvador Murtra, un dels homes més respectats de la Girona de l’època, va inaugurar la farmàcia l'any 1900 al número 3 de la rambla Álvarez de Castro, avui número 18 de la rambla de la Llibertat, que inicialment es deia farmàcia Moderna. El Diario de Gerona de avisos y noticies del dia 20 de febrer de l’any 1900 es feia ressò de l’obertura del negoci:

“Ha abierto sus puertas al público la Farmacia Moderna que el joven farmacéutico don Salvador Murtra ha instalado en la Rambla de Alvarez número 3. El nuevo establecimiento resulta sumamente elegante, acusando en general ese estilo modernista hoy en boga, del que se ha sabido sacar buen partido sin caer en exageraciones de ninguna clase.

El laboratorio de la nueva farmacia está montado con gran acierto y conocimiento de las necesidades que debe satisfacer y corresponde á todo lo demás del establecimiento  que ostenta una extraordina provisión de específicos de todas clases nacionales y extranjeros.

Felicitamos cordialmente al señor Murtra y le deseamos toda clase de prosperidades en el negocio.”

Si bé inicialment la farmàcia es publicitava amb el nom de Farmacia Moderna de Salvador Murtra, popularment era coneguda com a Farmàcia Murtra, la qual cosa va fer que a a partir de l’any 1902 i especialment el 1903 aquest fos el nom amb el qual se l’anomenava a la premsa.

 

Ben aviat la farmàcia esdevingué un establiment de referència pel bon tracte que Salvador Murtra dispensava als seus clients. El 1933 la farmàcia ampliava la plantilla amb la incorporació del fill del Salvador. El diari l'Autonomista el 9 d'agost del 1933 ho relatava de la següent manera: “Ha acabat la carrera de farmacèutic a la Universitat de Barcelona, després de brillants estudis i qualificacions, el jove senyor Josep Murtra i Llanta, fill del nostre benvolgut amic senyor Salvador Murtra, propietari de l'acreditada farmàcia i laboratori del seu nom”.

Pare i fill doncs varen fer prosperar el negoci, on venien tant específics i articles d'ortopèdia com feien anàlisis.

 

El 28 de maig de 1970 va morir Josep Murtra i la farmàcia va passar a mans de Carlota Murtra Moragriega, la filla d’en Josep Murtra, que va ser el darrer membre de la nissaga fundadora que la va administrar.

L’any 2007 la farmàcia l’adquireix  Olga Altarriba Garriga, actual titular que ha preservat tota la decoració interior.

ELEMENTS D'INTERÈS


La farmàcia ocupa els baixos d’un edifici que fa cantonada amb La Rambla de la Llibertat, 18 i amb el carreró dels Germans Busquets.

 

Disposa d’elements tangibles d’interès patrimonial bàsicament a l’interior.

 

La façana actual de la farmàcia és fruit de la remodelació realitzada l’any 1954. L’accés es realitza per la Rambla de la Llibertat on trobem una façana amb pedra artificial aplacada amb una gran obertura formada per un marc de fusta que conté la porta de vidre de l’entrada. Es trata d’una porta de vidre corredissa de dues fulles amb sensor automàtic, flanquejada per dos vidres fixes als laterals i una tarja fixa també de vidre a la part superior amb el nom actual de la titular i la copa d’Higiea de color daurat a l’espai central. Sobre el bastiment hi trobem un calaix de fusta amb dues mènsules als extrems que sustenten un travesser motllurat. L’interior del calaix conté lletres metàl·liques sobreposades que formen la paraula FARMÀCIA.  A banda de la funció decorativa aquest calaix també amaga la persiana de tancament del negoci.

La façana del carreró dels Germans Busquests segueix el mateix estil que la de Rambla de la Llibertat. Destaca un aparador amb vidre fix emmarcat amb fusta i amb una tarja superior on hi ha un aparell d’aire condicionat. L’aparador queda reculat del pla de façana i està muntat sobre una sòcol motllurat de pedra artificial.  A la part superior hi trobem la caixa de persiana seguint el mateix disseny que la façana principal, però amb a la paraula MURTRA com a inscripció.

 

A l’interior, la farmàcia conserva una bona part de l'antic mobiliari, d’estructura modular totalment simètrica, llevat de la zona de l’aparador que dona al carreró dels Germans Busquests. Un notable treball d’ebenisteria realitzat per l’antiga fusteria Balmanya de Girona que s’estén pels murs perimetrals formant prestatges amb armaris baixos amb dues portes de fusta encadellada amb sòcol inferior. Es tracta d’una estructura rematada per una cornisa continua amb talla de motius florals, suportada per diferents muntants amb una successió d’arcs decorats. Cada muntant esta format per dues columnes tornejades amb mènsul.la a la part superior entre les quals hi trobem plafó central amb un notable treball d’ebenisteria amb talla de motius corbs i florals.

A la paret dels fons de la de la farmàcia, just a sobre la cortina vellutada que separa l’accés a l’antic laboratori (actualment magatzem), destaca un frontó corb coronant la cornisa molt elaborat amb motius florals, amb un medalló central amb la copa d’Higiea tallada, el símbol dels farmacèutics.

També és destacable el taulell de fusta amb calaixos a la part posterior i rematat per un sobre de marbre gris, el qual té el tram central del frontal sobresortit. Segueix la mateixa estètica que els mobles baixos de les prestatgeries laterals.

 

Un paviment de rajola hidràulica de color groguenc s’estén per a tota la sala de vendes, només trencat per peces color verd que formen un gran marc davant de la zona del mostrador.

Altres elements d’interès són una banqueta modernista de fusta i la col·lecció d’antics pots de farmàcia col·locats a les lleixes superiors de la prestatgeria.

BIBLIOGRAFIA. FONTS DOCUMENTALS


Castells Llavanera, Ramon.  Botigues 1870-1940. Girona. Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes (1988).

Arxiu Municipal de Girona. Diario de Gerona de avisos y noticias  (20/02/1900; 08/05/1900; 08/03/1902)

Arxiu Municipal de Girona. Diari Los Sitios de Gerona (29/05/1970)

El Punt Diari. Suplement Botigues de tota la vida (2010)