Si bé fons orals parlen de l’existència
d’un establiment de queviures en aquests emplaçament l’any 1860, la primera referència
documental trobada fins aquest moment data del 26 d’actubre de 1890, on en el Diario
de Gerona, de avisos y noticias anuncia “la próxima apertura de la sucursal
que la acreditada fàbrica de D. Evaristo Juncosa abrirá el dia 29 del corriente
en la tienda número 13 de la Plaza de la Constitución de esta Ciudad de la que
nos ocuparemos mas detenidamente en nuestro próximo número”.´
En la mateixa publicació hi
troben el 4 d’agost de 1895 una altra notícia rellevant referent a la pròxima
obertura del Gran Colmado de Pedro Gelabert. “Gerona está próxima á contar con
un nuevo estableeimiento que llenará por completo las mas refinadas exigencias
del público.
Nos referimos al colmado
que contiguo á la antigua «Sucursal Juncosa» está en la piaza de la
Constitución cuyo establecimiento ha sido notablement restaurado con muy buen
gusto, abrirá dentro de breves dias don Pedro Gelabert. A la amabilidad del
señor Gelabert, debemos ciertos pormenores que nos permiten asegurar á nuestros
lectores que el nuevo establecimiento estará á la altura de los mejores surtidos
de Barcelona, de lo que es una garantía el gusto y carácter del dueño al que
deseamos toda clase de prosperidades en el nuevo negocio”.
El local reformat amb l’estètica
modernista que ha perdurat fins a dia d’avui, obria finalment les portes al
públic el dia 15 d’agost de 1895. Ho feia amb un gran anunci a la primera
pàgina del
Diario de Gerona, de avisos
y noticies: “GRAN COLMADO DE PEDRO
GELABERT. Ciudadanos, 4. Contiguo a la Sucursal de Evaristo Juncosa. Única en
esta capital. Constitución, 13. Gerona”.
El colmado es convertí
ràpidament amb una de les botigues de més notorietat de la ciutat com ho
demostren nombrosos anuncis publicitaris que Pere Gelabert posava a diferents
publicacions de l´època com el Diario de Gerona, de avisos y noticies, La Lucha o el setmanari El Gironés. Anuncis
de productes d’alimentació i begudes que agafaven especial rellevància durant la campanya de Nadal on els protagonistes eren
els torrons, les paneres nadalenques, els vins, els xampanys, els licors i tota mena d’aviram
(galls dindi, capons..). L’establiment també anunciava que servia comandes a l’estranger.
Durant l’època de quaresma el bacallà
era el producte més anunciat. La xocolata Juncosa era un altre dels producte
recurrents de la publicitat del Colmado Gelabert juntament amb el cafè, que torraven
ells mateixos.
L’any 1970 Enric Moriscot
agafa el negoci, que passa a dir-se Colmado Moriscot. De fet la rotolació del
nom a la façana és pràcticament l’única modificació que realitza al local juntament
amb els mostradors frigorífics; la resta es manté com abans. Actualment el
negoci el regenta el seu fill Quim, qui com el seu pare ha preservat l’encant
original de la botiga.
