Colmado Moriscot

Carrer Ciutadans, 4 | GIRONA | 17004 | Tel.
Activitat: Colmado
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Si bé fons orals parlen de l’existència d’un establiment de queviures en aquests emplaçament l’any 1860, la primera referència documental trobada fins aquest moment data del 26 d’actubre de 1890, on en el Diario de Gerona, de avisos y noticias anuncia “la próxima apertura de la sucursal que la acreditada fàbrica de D. Evaristo Juncosa abrirá el dia 29 del corriente en la tienda número 13 de la Plaza de la Constitución de esta Ciudad de la que nos ocuparemos mas detenidamente en nuestro próximo número”.´

En la mateixa publicació hi troben el 4 d’agost de 1895 una altra notícia rellevant referent a la pròxima obertura del Gran Colmado de Pedro Gelabert. “Gerona está próxima á contar con un nuevo estableeimiento que llenará por completo las mas refinadas exigencias del público.

Nos referimos al colmado que contiguo á la antigua «Sucursal Juncosa» está en la piaza de la Constitución cuyo establecimiento ha sido notablement restaurado con muy buen gusto, abrirá dentro de breves dias don Pedro Gelabert. A la amabilidad del señor Gelabert, debemos ciertos pormenores que nos permiten asegurar á nuestros lectores que el nuevo establecimiento estará á la altura de los mejores surtidos de Barcelona, de lo que es una garantía el gusto y carácter del dueño al que deseamos toda clase de prosperidades en el nuevo negocio”.

 

El local reformat amb l’estètica modernista que ha perdurat fins a dia d’avui, obria finalment les portes al públic el dia 15 d’agost de 1895. Ho feia amb un gran anunci a la primera pàgina del

Diario de Gerona, de avisos y noticies: “GRAN COLMADO DE PEDRO GELABERT. Ciudadanos, 4. Contiguo a la Sucursal de Evaristo Juncosa. Única en esta capital. Constitución, 13. Gerona”.

 

El colmado es convertí ràpidament amb una de les botigues de més notorietat de la ciutat com ho demostren nombrosos anuncis publicitaris que Pere Gelabert posava a diferents publicacions de l´època com el Diario de Gerona, de avisos y noticies,  La Lucha o el setmanari El Gironés. Anuncis de productes d’alimentació i begudes que agafaven especial rellevància durant  la campanya de Nadal on els protagonistes eren els torrons, les paneres nadalenques, els  vins, els xampanys, els licors i tota mena d’aviram (galls dindi, capons..). L’establiment també anunciava que servia comandes a l’estranger.  Durant l’època de quaresma el bacallà era el producte més anunciat. La xocolata Juncosa era un altre dels producte recurrents de la publicitat del Colmado Gelabert juntament amb el cafè, que torraven ells mateixos.

 

L’any 1970 Enric Moriscot agafa el negoci, que passa a dir-se Colmado Moriscot. De fet la rotolació del nom a la façana és pràcticament l’única modificació que realitza al local juntament amb els mostradors frigorífics; la resta es manté com abans. Actualment el negoci el regenta el seu fill Quim, qui com el seu pare ha preservat l’encant original de la botiga.