Candela

Carrer de l'Argenteria, 8 | GIRONA | 17004 | Tel. 972 22 09 38
Activitat: Torroneria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

RESSENYES HISTÒRIQUES

El Diari de Girona d’avisos i notícies del dia 11 d’abril de 1926 publica que l’Ajuntament ha decidit “conceder permiso a don Emilio Puig para a la reconstrucción de la casa núm. 7 de la calle Platería”.  El 12 d’octubre del 1929, el mateix diari es fa ressò de l’obtenció del permís per part de Francesc Puig, el fill de l'Emili, per instal.lar-hi un forn de pastisseria. El 23 de novembre de 1929 es torna a publicar una concessió d’obres a l’Emili Puig. El 26 de gener de 1931 el mateix diari publica que “en els aparadors  de la Confiteria Puig hi ha exposat un moble amb ferro i aram cisellat de línia correcte i esbelta amb una ornamentació atinada i gens enfalagosa, que avalora la moderna orientació artística que informa el procedir dels tallers de Ramon Cadenas en els quals ha sigut construït”. Aquest fet fa suposar que molt provablement el negoci va obrir les seves portes a finals de l’any 1929 o a l’any 1930.

Emili Puig Burch, nascut a Girona el 24 de maig de 1875, comença com a aprenent de pastisser al carrer Sant Francesc, treballant en el negoci d'un seu oncle. Més endavant té un quiosc de dolços a la plaça de Sant Agustí i finalment compra un local al carrer de la Cort Reial número 15, on estableix la Pastisseria Puig. Del seu obrador, en sortiran tot tipus de delícies, d’entre les quals destaca el xuixo de Girona.

Malgrat la creació del xuixo, aquest no esdevé en un primer moment l'estrella de la pastisseria. Al número 15 de la Cort Reial es continuen fent tot tipus de dolços fins l'any 1967, en què el negoci abaixa les seves persianes. La nissaga, però, va continua de la mà de dos dels tres fills d'Emili Puig, Francesc i Joan, que també es dediquen a la pastisseria.

El fill gran d'Emili Puig, Francesc, obre al carrer de l'Argenteria una altra famosa Pastisseria Puig, ubicada en un local singular d’estil Art Déco. Des d'allà, continua la nissaga pastissera, i la venda de xuixos, de la mà de Francesc i posteriorment el seu fill, Xavier. La Pastisseria Puig del carrer de l'Argenteria tanca el 1993.

Aquell mateix any el negoci passa a mans de Victoriano Candela i la seva esposa Lluïsa González, una família alacantina de llarga tradició en l’elaboració de torrons i dolços nadalencs, si bé a l’estiu els gelats són el producte estrella de l’establiment. Els Candela reformen l’interior de la botiga amb una nova distribució del mobiliari existent adaptada a les necessitats del seu producte. Exteriorment només es modifica el rètol on deixa de posar-hi E. PUIG per dir-hi V. CANDELA. Val a dir que el nou rètol és obra de Ramon Boix.

L’any 2000 s’incorpora a la botiga la seva filla Marta Candela González i el 2010 la néta, Sandra Redondo Candela, qui actualment està al front del negoci.