Falgarona Sabaters

Portella, 2 | FIGUERES | 17600 | Tel.
Activitat: Calçat
Catalogació: Establiment històric
Estat: Tancat

Els orígens de l'establiment es remunten a l'any 1861 al carrer Perelada de la mà de Jaume Canadell que exercia de sabater artesà. Posteriorment el negoci passaria a mans de la seva filla Dolors qui es casà amb Pere Falgarona, natural de Perelada, i el qual era músic i sabater. Tenien dos establiments de sabateria, un al carrer Portella, que compraren l'any 1930, i l'altre al carrer Perelada. El matrimoni tingué tres fills: Josep, Joan i Elvira. Josep Falgarona és un pianista famós, fa anys que viu i treballa a París. Joan Falgarona i Canadell es dedicà a la música, especialització en la trompeta. Es casà amb Pilar Cortada i Teixidor, i tingueren quatre fills: Xavier ( que també és músic), Joan ( actual responsable de l'establiment), Maria Teresa i Elvira.
L'any 1953 morí Pere Falgarona i l'any següent, el 1955, Joan Falgarona i Canadell penjà la trompeta. Ja no la tocà més i es posà al front de la botiga per continuar la tradició familiar.
Portaven la botiga amb la seva esposa i havien de vigilar l'economia i el negoci. Amb l'arribada dels primers turistes els anys 1957, 1958, 1959... el negoci começa a revifar, es treballa força més i la botiga comença a créixer. El 1963 s'hi fa la primera reforma, en la part que aleshores era seva. Als anys setantes es compra un tros més d'edifici a les senyores Carme i Margarida Olivés. El 1986 es fa una segona ampliació, i l'última reforma data del 1999. Joan Falgarona fill és l'últim de la nissaga  que ha regentat el negoci fins  qui que el 17 d'abril de 2021 abaixà definitivament la persiana després de 160 anys i cinc generacions d'història.

Al sotarrani de la botiga en Joan hi tenia  l'Espai d'Art Aljub on regularment hi realitzava exposicions.


(*)Text resumit extret del llibre COMERÇ DE FIGUERES de Josep Valls