Calçats Bosch

Carrer Besalú, 15 | FIGUERES | 17600 | Tel. 972 50 16 39
Activitat: Calçat
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

La primera referència documental de l’establiment la trobem en el registre d’activitats mercantils de la ciutat de Figueres de l’any 1901 on Joan Bosch Blasi apareix tributant per l’ofici de Zapatero, en el mateix lloc del carrer Besalú on encara hi ha avui la sabateria, en aquell temps anomenat carrer Juan Matas.

Joan Bosch va néixer a Cadaqués però de jove es va establir a Figueres on aprengué l’ofici de sabater, havia après a fer sabates artesanes i també adobar-les, de manera que muntà un taller al segon pis del mateix edifici on als baixos hi havia la botiga, el menjador i la cuina. Al primer pis hi havia les habitacions de la família. Pràcticament no tancaven en tot el dia. En Joan es va casar amb Carmen Llobet Bret, que es posà a la botiga mentre ell treballava al taller. El negoci prospera, així com la llista de clients fidels, entre els quals destaca el notari Salvador Dalí, pare del mundialment famós pintor.

Del matrimoni d’en Joan i la Carmen en nasqueren dues filles, Aurèlia i Maria Bosch Llobet. La Maria es casà amb Manuel Bosch Auguet i anaren a viure a Sarrià de Ter. El matrimoni però desgraciadament va durar només cinc mesos. El 7 de març de 1930 moria en Manuel, precisament quan la Maria estava encinta. Mesos més tard naixeria la Manoli Bosch Bosch, coneguda popularment com la Manolita. Aquest fet va fer que la Maria tornés a Figueres i treballés a la sabateria. Quan va morir el seu pare es va fer càrrec del negoci i va viure de primera mà el pas de la venda de productes fets a mà a la venda al detall de productes manufacturats per grans fabricants. Anys més tard la Manolita afagà el relleu de la seva mare a la botiga. Es casà amb Miquel Compte Oliveres ambqui tingué tres fills, en Manel en Miquel i la Maria Pilar que és qui actualment porta el negoci.