Restaurant Madrid Barcelona

Carrer d'Aragó 284 | BARCELONA | Eixample | 08007 | Tel. 932 15 70 27
Activitat: Restaurant
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Resturant Madrid Barcelona forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1882

Antecedents

La història d’aquest local va lligada al ferrocarril.  El 1882 s’obrí  una profunda rasa en el carrer Aragó per on transcorria, a cel obert, la via del tren que connectava Barcelona amb Madrid. El 1902  en aquest encreuament entre Passeig de Gràcia i Aragó es va construir un baixador de grans dimensions, del qual el Madrid-Barcelona és el seu últim record.

Del vell baixador s'ha escrit molt i resulta molt habitual trobar-lo en velles fotografies de la ciutat. Estava fet amb estructura metàl.lica amb una estètica molt semblant a la dels mercats municipals projectats durant aquella època.

El baixador es va construir el 1902 perquè els viatgers poguessin arribar directament al centre de la Barcelona burgesa. El rei Alfons XIII va encapçalar la llista de personatges que van arribar a Barcelona fent servir el baixador, acompanyat per tota la seva comitiva, amb la pompa habitual de l'època.

1929

Inauguració del Madrid- Barcelona

El Madrid-Barcelona és l'últim vestigi d'aquella època. Inaugurat el 1929 amb motiu de l'Exposició Internacional es va construir davant del baixador com a fonda per tal que els viatgers que arribaven o partien en tren poguéssin prendre algun refrigeri. El Baixador va estar actiu fins el 1960 quan es va soterrar la via. Malgrat aquest fet el Madrid Barcelona va sobreviure i a finals del segle XX la vella cantina de l'estació es va convertir en l'actual restaurant Madrid - Barcelona de la família Parellada, coneguda per l’extraordinària Fonda Europa de Granollers. L'any 2017 va tancar les seves portes.

 

2018

Vinitus

El 7 de febrer de 2018 el local tornà a obrir les portes de la mà de VINITUS, amb un esperit contemporani, però mantenint l’essència del local. El nou Madrid- Barcelona és un local especialitzat en tapes amb la singularitat que les fan davant del client, a la vista. Tapes de marisc, peix i fins i tot alguns arrossos.

 

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 223.
ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

El frontis aplacat que envolta la obertura resultant de l’estintolament de l’agulla per agrupar els dos portals originals, amb: 
-sòcol de marbre negre vetejat blanc amb motllura superior semicircular. 
- superfície de peces de pedra sorrenca de San Vicenç amb una gran obertura retallada en la llinda amb el rètol amb el text MADRID-BARCELONA dibuixat amb bombetes incandescents. 
- vora perimetral de marbre blanc. 

Interiors 

La configuració de l’espai del menjador on destaca l’entresolat amb un balcó circular a l’esquerra i l’escala d’accés a la dreta i els elements de la decoració d’època: la barra de marbre bicolor i el boteller de fusta del darrera amb els tubs d’un organ decoratiu sobre la cornisa de planta ondulada; les superfícies decorades amb un acanalat invertit (convex enlloc de còncau) en la barana de l’entresolat i l’escala, les pilastres, el fris del cel ras i la motllura perimetral de la claraboia,.. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.