Queviures J.Serra

Girona 13 | BARCELONA | Eixample | 08010 | Tel. 93.317.76.88
Activitat: Colmado
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Establiment fundat el 1910 per Domingo Rifà. Canvia de mans i de nom un parell de vegades fins que el 1963 l’adquireix Joan Serra, pare de l’actual propietari. Ofereix un ampli ventall d'embotits, formatges, vins i caves. A tota aquesta varietat de productes cal afegir-hi un servei professional.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Queviures Serra forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

Al xamfrà del carrer Girona, al número 13 hi trobem un altre dels colmados representatius de la Ruta dels Emblemàtics: Queviures Serra. 

1910

La Confianza

Domingo Rifà funda la botiga, que uns quants anys més tard traspassa al seu aprenent, Ramon Casal.

1947

Colmado Prádanos

Lucinia Prádanos compra el negoci i canvia el nom a Colmado Prádanos.

1963

Queviures J. Serra

Adquireix el negoci Joan Serra, pare de l’actual propietari, que, a setze anys, ja treballava al negoci. La botiga fou ampliada fa uns anys . Podem diferenciar la zona antiga, actualment dedicada a la venta de licors on són ben visibles les prestatgeries de fusta amb les ampolles perfectament alineades i la zona interior reformada on hi ha el mostrador amb la carn . 
La façana conserva l’estètica inicial si bé és cert que fou parcialment refeta arran d’un incendi l’any 2004. En aquesta ocasió en Joan aprofità per posar el rètol en català. El 31 de maig de 2023 Joan Serra es jubila i el local tanca.

2023

Reobertura. Albert Cabanas

 

El 27 de setembre de 2023 el negoci torna a obrir les portes, després d’una petita reforma del paviment i una mà de pintura interior. Ho fa mantenint el nom original i oferint també servei d’hostaleria amb taules a i l’interior i a la terrassa per a fer degustacions, a banda de de continuar amb la venda de queviures i licors.


BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 16.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

L’estructura que defineix el frontís en tota l’amplada del local, de composició simètrica, amb marcs de fusta amb decoració per rebaix en: els aparadors laterals i el plafonat de l’agulla central, i en el rètol, amb una franja inferior dividida per caretel.les de fusta que recolzen el calaix superior amb un plafó de vidre pintat pel darrera. 

Interiors 

En el primer àmbit, en les parets, la part superior de les prestatgeries (3 lleixes), amb pilastres circulars acanalades que recolzen una cornisa recte amb motius vegetals rebaixats en el fris i en relleu a sota, que es repeteixen al voltant del rellotge, en el centre de la paret frontal. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.