Pastisseria Mauri

Rambla de Catalunya 102 | BARCELONA | Eixample | 08008 | Tel. 93.215.10.20
Activitat: Pastisseria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Pastisseria inaugurada per Francesc Mauri el 1929. Manté l’encant dels seus inicis, cal destacar el refinat mobiliari i l’espectacular pintura del sostre, una representació de Demèter, deessa de l’abundància.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Pastisseria Mauri forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1904

M. Vallés

Funda l’establiment com a botiga de queviures. El mobiliari i la pintura del sostre són d’aquesta època.

 

1929

Pastisseria Mauri

 

Francesc Mauri i Ciuró, pastisser originari de Manresa que pocs anys abans havia fundat amb dos socis més el Restaurant Núria de la rambla de les Flors, decideix obrir un negoci propi per a la seva família. Es ven les seves accions i el 15 d’agost del 1929 adquireix la botiga de queviures. Ell i la seva dona continuen el negoci transformant-lo en pastisseria i conservant-ne la decoració. El 1946 mort Mauri i s'incorporen els seus fills Francesc i Carmen Mauri Cañellas. El 1955 l'establiment pateix un incendi que malmet la pintura del sostre que es refà a partir dels esbossos recuperalts pel net del pintor. El 1969 passa a la tercera generació que amplia el local i la oferta gastrnòmica amb un saló de te. El 1978 l'empresa obre una altre botiga a la Rambla dedicada a la venda de bombons. L'any 1984 s'amplia la botiga amb un local de Provença 243 per oferir xarcuteria i restaurant ràpid. El 1986 es restaura el mobiliari original sota la direcció d'Emili Julià Betas. El taullell original es substitueix per un de refrigerat.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 44.ELEMENTS D'INTERÈS 

Interiors 

L’espectacular pintura del sostre que representa Demèter, la deessa de l’abundància, obra d’Aureli Tolosa i Alsina, pintor i decorador barceloní que troba entre la burgesia catalana nombrosos clients. L’obra va ser restaurada pel seu net l’any 1955 després que la botiga patís un incendi. Es conserva també una part del refinat mobiliari original de fusta de roure corresponent a la prestatgeria de darrere el taulell amb unes columnes tornejades d’una gran bellesa. El 1986 es realitza una restauració sota la direcció d’Emili Julià Betas.Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.