RESSENYES HISTÒRIQUES
1849
Juan Grimau
L’establiment figura documentat a la Guía General de
Barcelona de 1849. Ho fa a la secció “Bodegones amalgamados con tabernas”. El
seu propietari era Joan Grimau.
1857
Juan Mariano
A la guia El Consultor. Nueva Guía de Barcelona de l’any 1857 l’establiment ja figura a la secció de “Pastelerías y Bollerías”. El titular és Juan Mariano i ja s’anuncia com a pastisseria “titulada de la Estrella”
1916
Francesc i Josep Roig Manubens
El 30 de setembre de 1916 Francesc Roig, que acabava d’arribar d’Amèrica juntament amb el seu germà Josep, adquireixen la pastisseria. Varen pagar-ne 17.000 pessetes. La famíla Roig conserva encara el document amb l’import. De fet la família Roig conserva publicitat del diari “La Publicitat” del 27 de desembre de 1929 on figuren les tres botigues de la Dulceria La Colmena amb el seus respectius telèfons i adreces. (Salmerón, 15; Pl. del Ángel, 12 i Conde del Asalto, 32)
1936
Simeón Pujol Sagrera
Figura com a titular de la pastisseria La Estrella a la Guía Telefónica de Cataluña de 1936 amb el número de telèfon 18844. Simeón treballava a la pastisseria amb els Roig i quan el 1927 els dos germans compren La Colmena de la Plaça de l’Àngel, Pujol esdevé l’encarregat de l’obrador de la botiga de Conde del Asalto (avui Carrer Nou de la Rambla). Es desconeix la data exacta de quan els germans Roig li venen el negoci. Suposem que és a principis dels anys trenta ja que fins a finals de 1929 com hem esmentat figura com una de les tres “colmenes” en la publicitat de l’època.
1950
Reforma de la botiga
Es reforma el local mantenint l'encant de l'interior d'una pastisseria tradicional. També es va conservar el sostre original.
1964
Ferran Pujol Clavero
Agafa el relleu del seu pare quan aquest mort el 25
d’octubre de 1964.
2015
Montserrat Martínez.
Traspassa el negoci a Montserrat Martínez quan decideix
jubilar-se.
2024
Tancament del negoci
L’estiu de l’any 2024 la pastisseria tanca les portes per la jubilació de la Montserrat.
2024
Reobertura del negoci
El 30 de novembre de 2024 Anna Campos reobre l'emblemàtica pastisseria pastisseria.
BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES
Saurí, Manuel; Matas, José (1849). Manual Histórico-Topográfico. Guía General de Barcelona. Barcelona: Imprenta y Librería de D. Manuel Saurí.
J. A. S. (1857). El Consultor. Nueva Guía de Barcelona. Barcelona: Imprenta de la publicidad, a cargo de A. Flotats.
Hemeroteca de La Vanguardia. Documentació en línia : 15.11.2010
Favà, Maria; Amorós, Carme. Guapos per sempre. Barcelona. Edita: Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida, Ajuntament de Barcelona (2007). Pàg. 226.
Guía telefónica de Cataluña 1936. Publica Compañía Telefónica Nacional de España
Diari “La Publicitat” de 27.12.1929
ELEMENTS D'INTERÈS
Exteriors
Es tracta d’un aplacat realitzat amb marbre que emmarca els dos aparadors situats un a cada costat de la porta d’accés a l’interior. Aquests elements formen un petit vestíbul on en el paviment, també de marbre, reprodueix una estrella. L’aplacat de marbre jaspiat que s’estén per tota la superfície, arrenca d’un sòcol baix de marbre negre i està emmarcat per una estreta motllura, tant interior com exterior, de marbre blanc. Els aparadors estan constituïts per estructures de fusta motllurada muntades damunt un sòcol de marbre jaspiat, del mateix model que la resta de la façana.
Interiors
Conserva els mobles originals com el taulell mostrador, amb vitrina superior inclosa i sobre de marbre negre amb aigües, prestatges amb mirall de fons i el moble de la caixa. Tots tenen les mateixes característiques, muntats damunt un sòcol de color negre, disposen de plafons motllurats amb els cantells còncaus. La zona alta de les parets perimetrals disposen de miralls, d’aquesta manera dóna la sensació òptica de grandària. Destaca una lamplada de llàgrimes. El paviment és de mosaic hidràulic, de color clar, amb petites peces de color als angles.
Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics,
la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.