Pastisseria Brunells

Princesa 22 | Barcelona | | BARCELONA | Ciutat Vella | 08003
Activitat: Pastisseria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Emblemàtica pastisseria de barri que, amb la seva reobertura el 2020, torna a endolcir la clientela amb les seves sares, croissants de llard, encenalls de Sant Josep o coques de llardons.

 

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Pastisseria Brunells forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 
RESSENYES HISTÒRIQUES 

1879

Pastisseria de Juan Mas

Figura a l’Anuario del Comercio com a confitería a nom de Juan Mas. El 1880 també ho fa com a fleca.

1924

Pastisseria i forn de pa de Josep Salvatella

Els plànols inclosos en un expedient administratiu sobre la instal·lació d’un electromotor n’acrediten la titularitat.

1939

Pastisseria Brunells

Miquel Brunells comença a figurar en la documentació administrativa. L’any 1979 dona el negoci al seu fill Narcís.

 

Notes històriques

El 1996, el negoci el gestiona la cooperativa Brunells SCEL, formada per treballadors de l’empresa que amplien el negoci el 1997 amb un local del carrer de Montcada. L’any 2018, el negoci tanca les portes fins que reobre el 2020 de la mà de tres socis: Lluís Estrada i Joan Guasch, de la Pastisseria Canal, i Salvador Sans, de Cafés El Magnífico. Amb aquesta obertura volen reivindicar el barri i el seu comerç tradicional recuperant la pastisseria clàssica i la seva línia artesana.
ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Els cinc portals disposen d’un tancament de fusta situat a ras de façana i encaixat dins la llum de l’obertura. Els dos portals de l’esquerre (Princesa) són sengles aparadors amb sòcol de fusta en el que s’aprecia un treball d’ebenisteria consistent en la talla de cartel·les. Els dos portals de la dreta disposen de porta d’accés a l’interior amb un aparador de les mateixes característiques i al terra s’observa el nom de l’establiment gravat en marbre. El portal del carrer de Montcada també disposa d’una porta d’accés i és idèntic als anteriors. A les llindes hi ha els rètols amb el nom de la botiga i la dedicació del negoci. Els vidres de les portes d’accés estan gravats a l’àcid representant a Sant Jordi i un a figura femenina amb un cistell de fruits, a més de la data de fundació del 
negoci. 

Interiors 

Conserva els mobles de prestatges situats al costat i darrera del llarg taulell, de fusta i a joc amb els tancaments dels aparadors donant continuïtat estilística al conjunt. El fals sostre conserva els antics florons decorats amb motius florals. Una moderna obertura comunica l’espai de la botiga amb una ampliació pel carrer de Montcada. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.