Optica Cottet

Avinguda del Portal de l'Àngel 40 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933 01 22 32
Activitat: Òptica
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Tancat

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Òptica Cottet forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC. 

RESSENYES HISTÒRIQUES 

1840

Fabrique d'Horlogerie & de Lunetterie Jules Cottet

La història de Òptiques Cottet comença al poblet francès de Morez, (en el si d'una família, dedicada a l'oftalmologia propietària de l'empresa "Fabrique d'rellotgeria & de Lunetterie Jules Cottet"). El  1865 neix Constantí Cottet, l’impulsor del negoci a Catalunya.

Tot va començar a Morezdu Jura, França, amb la fàbrica d'ulleres Cottet.

1888

Exposició Universal de Barcelona

El 1888 Constantí Cottet viatja des de França a Barcelona per donar a conèixer Cottet Frères, amb motiu de la Exposició Universal. Li va agradar tant la ciutat, que decideix que vol crear-hi un establiment.

1902

Obertura botiga Portal de l’Àngel

El 1902 es funda el primer centre Cottet al Portal de l'Àngel de Barcelona, l'òptica més gran d'Europa amb més de 2.000 metres de superfície. Constantí Cottet va convertir així el seu somni en realitat, arrelant la seva passió per l'òptica a la ciutat comtal.

1915

Segona Generació

Constantino va morir molt jove amb només 50 anys el 1915, però deixà una primera generació de tres fills Ferran, Rolando i Renato; que van ser elements primordials per a la consolidació de l'empresa i per augmentar la seva presència a Espanya. Els dos majors van quedar a Barcelona i el petit Renato causa d'uns problemes de salut, es va instal·lar el 1930 a Madrid. L'any 1935 es realitza la nova decoració de la façana i la construcció d'un altell, segons projecte de l'arquitecte Jordi Audet. 

1930

Obertura del primer centre Cottet a Madrid

Renato Cottet obre el primer centre Cottet a Madrid, en ple centre de la ciutat, al carrer Príncep, 15.

1937

Guerra civil

El 1937 amb motiu de la guerra civil els tres fills de Constantino marxen a Sevilla i funden la Industria Nacional de Óptica, la futura Indo.

1956

El 25 de febrer de 1956 es va instal·lar un gegantesc termòmetre a l'edifici Cottet, agafant 5 pisos d'alçada de l'edifici, una estructura de 570 metres de tub de neó (el 2009 es millora la seva eficiència energètica amb bombetes LED) i 2000kg. de pes. Un regal de la família Cottet a la ciutat, actualment preniat per l’Ajuntament com “Element de Interés Paisatgístic”de Barcelona.

 

Anys 50 i 60

Consolidació de la marca

Els anys cinquanta i seixanta van suposar el veritable boom de Cottet. L'increment de l'nivell de vida dels ciutadans i l'evolució de l'òptica incorporant el concepte de moda, van incrementar la demanda en el sector, convertint-Cottet en un referent.

1982

Expansió de la marca

Cottet comença a expandir la seva xarxa de centres a Catalunya i Madrid, fins a arribar als 20 punts-cents de venda. L'arrelament va ser tan notable com la entranyable popularització de el nom de "Can Cottet".

1992

Olimpíades a Barcelona 92 '

Un Cobi gegant amb les seves ulleres de sol, va presidir la façana de la nostra botiga de Portal de l'Àngel. Un any molt especial per a la ciutat, on Cottet es va sumar organitzant molts esdeveniments especials

2002

Centenari

Celebra el nostre centenari com empresa referent en el sector de l'òptica i l'audiologia, amb la tercera generació Cottet al cap de l'empresa. Aquest any reb diferents guardons, entre els quals els de l'Ajuntament de Barcelona i el de la Generalitat de Catalunya.

2018

Quarta Generació

Quarta Generació. Javier Cottet, assumeix la presidència de la Companyia, i el seu germà Àlex, la Vice-presidència, liderant així l'inici d'una nova etapa.

2019

Tancament i trasllat a Rambla Catalunya,8

El 27 de setembre de 2019 la botiga de Portal de l’Àngel tanca i el negoci es trasllada a Rambla Catalunya, 8 en una zona menys transitada pels turistes, però més propera al seu perfil de client de la ciutat.

 

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Elements d’Interès Paisatgístic. Pàg. 110.

www.cottet.com

http://labarcelonadeantes.com/optca-cottet.html

ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

L'element més característic d’aquest establiment és el termòmetre lluminós situat a l’esquerre de l’edifici (a tocar la paret mitgera de l’edifici veí) i que s’estén en alçat per diversos pisos. Instal·lat l’any 1956 ha estat restaurat el 2009. 

Interiors 

Conserva part de l’antic mobiliari, taules de despatx, un moble mostrador amb el sobre de marbre i decorat amb plafons motllurats, un marc d’un pas de fusta motllurada amb volutes superiors que emmarquen un antic rellotge. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.