Optica Arense

Ronda de Sant Pere 16 | BARCELONA | Eixample | 08010 | Tel. 93.301.82.90
Activitat: Òptica
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

Botiga modernista fundada el 1911 i dedicada llavors a la venda d'articles per a les belles arts. El 1995 torna a obrir, ara com a òptica. Cal destacar els elements de forja i els mosaics policromats de la façana, així com el mobiliari.

 

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

L'Òptica Arense forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1874

José Teixidor Busquets

Obre una botiga d’articles per a les belles arts al carrer Regomir. Després de la seva mort l'any 1892, l'empresa passar a dir-se "Hijos de José Texidor y Cia.", regentada pel seu fill Emili Texidor.

 

1904

Trasllat de la botiga

La botiga es traslladar al carrer de Fontanella, 10. Amb la mort d'Emili Texidor, el 1909 la societat s’escindeix: el seu germà Modest segueix a Fontanella i la vídua d’Emili s’extableix a Pau Claris.

 

 

1911

Viuda de E. Texidor

Dolors Catasus i el fill d'Emili traslladen el negoci del carrer Pau Claris, 15 a l’ubicació actual.

 

1995

Òptica Arense

Arense Jurado Sánchez compra el negoci, el restaura i el recondiciona coma òptica.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Sobre el parament, enquadrant l' obertura, una estructura asimètrica amb bastiment de forja artística que emmarca: 
- en els brancals, el sòcol de marbre i un vidre pla. El brancal de la dreta sobresurt uns 10 cm per situar un aparador amb porta batent exterior pel seu registre; 
- en la llinda, plafons de mosaic de diverses geometries, signats per L.Bru (sota la R), que conserven els motius i el grafisme originals. 
Dins de l’obertura, en el pla de l’estructura superposada, el vidre fix superior, pla, transparent amb decoració gravada a l’àcid i pedres incrustades, amb bastiment de ferro forjat. Els elements sortints, també de forja artística: 
- el rètol bandera de la dreta, on s’ha modificat el vidre amb el grafisme; 
- la marquesina, amb mosaic en la superfície inferior, que protegeix tot el conjunt.. 

Interiors 

A la sala de vendes, el cel ras amb motllures que es perllonguen en la part superior dels murs; el mobiliari de les parets laterals, de fusta amb vitralls en la part superior, tot i que parcialment mutilats, i els taulells, llevat dels calaixos introduïts en la part posterior. A la rebotiga, les divisòries de fulles de fusta amb opac inferior, sanefa de vitralls i vidre gravat a l’àcid. Separant els dos espais, els elements que es conserven de la divisòria: el fix superior de la fusteria, amb vidre catedral ocre i vitralls turquesa, i la llinda pintada amb lletres i emmarcats de línies daurades amb els mots DIBUJO, ARQUITECTURA, PINTURA. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.