Nautica

Rambla de Catalunya 54 | BARCELONA | Eixample | 08007 | Tel. 932 15 26 13
Activitat: Botiga de roba
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Tancat

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Nautica forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1879

Construcció de l’edifici

L'edifici fou construït l'any 1879 pel mestre d'obres Josep Déu i Busquets. L'any 1903 l'aleshores propietària Dolors Calm encarrega una reforma de l'edifici a Josep Vilaseca i Casanovas que trasllada a la façana principal una part de la galeria de la façana posterior feta de fusta i vidre daurat. 

1930

Sombrereria Prats

La primera referència comercial d’un establiment en aquest local data de l'any 1930 quan Joan Prats trasllada la seva botiga de barrets fundada el 1845 del carrer Ferran 29 a Rambla de Catalunya. Joan Prats havia estudiat amb Joan Miró, però deixar els pinzells per dedicar-se a la fabricació de barrets. Després de la mor de Joan Prats els anys setanta,continua el negoci de la barreteria el seu fill. L'any 1975 mor el fill de Prats i l'espai passa a la família de Manuel de Muga, amic de Joan Prats.

1976

Galeria Joan Prats

L'any 1976 Joan de Muga, fill de Manuel, obre les portes la Galeria Joan Prats a la Rambla Catalunya. Es manté el tancament de façana. L'arquitecte J.Lluis Sert, amic de Prats, que venia d'acabar la Fundació Miro de Barcelona, s'encarrega de la reforma del local que inclou la modificació del nivell de la planta baixa per habilitar el soterrani. El maig de 2014, la Galeria tanca el local de Rambla Catalunya i continua l'activitat a Balmes 35.

2014

Isabel de Pedro

El juliol de 2014 la dissenyadora Isabel de Pedro hi obre una botiga de roba i galeria d'exposicions que manté tots els elements de la galeria (distribució, paviment de moqueta, moble de recepció,...)

2015

NAUTICA

La ropietat  lloga el local a la marca de roba NAUTICA 

2019

Kaotico

Des de l’agost de 2019 la botiga Kaotico, dedicada també a la moda ocupa el local.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’Interès. Pàg. 183.
ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

El frontís aplacat que engloba l’aparador, a l’esquerra, i l’accés, a la dreta, realitzat adaptant les peces de la façana de dos nivells del anterior emplaçament, amb: 
-Sòcol de granit negre, amb una xapa que protegeix el cantell superior gravada amb el nom PRATS 
- Emmarcat de fusta, amb muntants en les arestes, amb senzilla base i capitell, i cornisa continua en la llinda, amb plafons de vidre pintant pel darrera amb fons negre i ornaments amb predomini del color daurat. 

Interiors 

Les portes dels armaris del soterrani procedents de l’antiga botiga, de fusta envernissada, amb motius simètrics en relació als dos eixos ortogonals, daurats. És de destacar la concepció espacial arran la reforma dirigida per l'arquitecte Josep Lluís Sert així com els detalls constructius implícits a la intervenció. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.