Musical Emporium

La Rambla 129 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel.
Activitat: Partitures
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Tancat

Una de les botigues amb més encant de Barcelona que l’any 2014 posa fi a una trajectòria comercial de 114 anys al servei de la ciutat a causa de l’augment desproporcionat del preu del lloguer del local.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Musical Emporium forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC. RESSENYES HISTÒRIQUES 

1900

Josep Maria Llobet i Gardella

En tornar de fer les Amèriques, funda la botiga i editorial amb el nom d’«Ediciones Llobet-Musical Emporium». Combina la venda de partitures amb l’activitat editorial, que es pot dir que és la principal en aquells moments, amb un repertori amb molta música religiosa, en què destaca la col·lecció «Música Sacra», amb nombroses misses i càntics religiosos. També edita peces d’autors catalans, com una sardana de Pau Casals i peces de Morera i de Granados. Totes aquestes composicions es guarden en uns arxivadors de pell de to vermellós amb els noms dels compositors al llom de la caixa que omplen les prestatgeries de la paret de darrere el taulell. Sens dubte, un dels elements més icònics i recordats de l’establiment.

 

1909

Adela Colombo

La seva vídua regenta el negoci. Posteriorment hi incorpora les seves tres filles i neix la societat I. Llobet y Cía., S. C.

 

1956

Lluís Castelló

El fill de l’Emília, una de les filles Llobet, n’agafa el relleu i amplia l’oferta comercial integrant instruments exòtics i d’aquí. L’any 2014 Lluís Castelló tanca el negoci degut a l’augment del preu del lloguer del local.

 

2018

ChangeGroup

Després d’una reforma integral de l’interior del local, el 2018 l’empresa de canvi de divises i pagaments ChangeGroup, -present en 37 ciutats- obre aquesta seu a la ciutat de Barcelona.

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 92.


ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Damunt un sòcol d’obra es desenvolupa una caixa de fusta formant dues vitrines situades als extrems. A la part central se situa la porta d’accés a l’interior i un aparador, l’estructura del qual és metàl·lica. La porta és de vidre, treballat a l’àcid, on es pot observar una figura femenina tocant la lira; podria tractar-se de Persícore (musa de la dansa i del cant coral) o d’Euterpe (musa de la música). A la zona superior es disposen dos petites marquesines amb el nom i propietari de l’establiment. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia de les botigues emblemàtiques de Barcelona.