Los Caracoles

Escudellers 14 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 93.301.20.41
Activitat: Restaurant
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Un dels restaurants més coneguts internacionalment. Les seves parets són un autèntic àlbum de fotografies de personalitats que han menjat al restaurant i que donen fe del seu bagatge.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Casa Almirall forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 
RESSENYES HISTÒRIQUES 

1896

Felicià Bofarull Pujol

Primer titular documentat d’un negoci de vinos y aceites a l’Anuario-Riera d’aquell any. El negoci prospera a causa de l’activitat portuària.

 

1915

Los Caracoles

 

Felicià Bofarull Pujol, vidu i amb set fills, comença a servir; els cargols amb salsa i pa negre són la tapa estrella. Aquest fet farà que el 1915 el local adopti el nom de «Los Caracoles» per aclamació popular. El 1934 adquireix la categoria de restaurant i Felicià inicia la decoració del local, que en aquells moments també inclou el pis de sobre. Els seus dos fills, Antoni i Ramon Bofarull Ferrer, adquireixen el local contigu, que fa cantonada amb el carrer d’Escudellers, on instal·len la rotisserie més famosa de la ciutat.

 

 

Notes històriques

 

El 1936, el restaurant és col·lectivitzat pels anarquistes, si bé els Bofarull es queden com a encarregats del local. Val a dir que el local no tanca durant la guerra. A la dècada dels quaranta, Ramon Bofarull es fa càrrec de la cuina i el seu germà Antoni adopta el brillant paper de relacions públiques. Ells dos portaran el negoci a la seva màxima esplendor i el local comptarà amb una àmplia clientela de l’Star System internacional del moment, com ara Ava Gardner. El 1973 mor l’Antoni i el negoci passa a les mans del seu germà Ramon, ajudat pels seus dos fills, Felicià i Agustí Bofarull Domper. Actualment són els fills d’ells dos, la cinquena generació, els que són al capdavant del negoci.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 146.

 
ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 
Cal citar la senzilla estructura de fusta situada a l’única obertura de l’establiment del carrer Escudellers, un bastiment a ras de façana que a la part superior disposa de vidriera emplomada amb el dibuix d’un cargol, i la data de la fundació de l’establiment. També cal citar el rostidor de pollastres a la cantonada, una imatge típica de l’establiment. Les obertures afrontades al passatge Escudellers també disposen d’un bastiment a ras de façana i portes de dos fulls vidriers i a la part superior s’observa una vidriera emplomada presentant motius corbs i florals. 

Interiors 

Conserva bona part de la decoració que l’establiment ha anat acumulant al llarg dels anys. Destaquen els arrambadors ceràmics de rajola vidrada, un boteller de fusta tornejada, una col·lecció de botes de vi, diversos aparadors i el treball de fusteria de les escales d’accés als menjadors del pis superior. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.