Llibreria Sant Jordi

Carrer Ferran 41 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933011841
Activitat: Llibreria
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

Llibreria especialitzada en llibres de fotografia, art, disseny, il•lustració i arquitectura. Un petit racó únic a la ciutat amb una atmosfera molt especial on refugiar-se envoltat d’un mobiliari de finals del segle XIX.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Llibreria Sant Jordi forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1847

Casa Joan Bernés

Projecte i construcció de la Casa Joan Bernés, del mestre d'obres Antonio Valls.

1931

Salvador Borrut

Figura com a titular d’una botiga de “abanicos y paraguas” en un anunci del diari La Vanguardia de 15 de juliol de 1931. Borrut el 1911 tenia un negoci de “quincalleria” a la plaça de la Llana núm. 9 com esmenta l’Anuario del Comercio d’aquell any.

1983

Aurora Monroig Navarro i Josep Morales Campos

El 1983 la filla de Salvador Borrut traspassa el negoci al matrimoni format per Aurora Monroig i Josep Morales. Neix així Llibreria Sant Jordi.

1998

Josep Morales Monroig

El fill de la parella s’incorpora al negoci i és qui el regenta actualment.

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Bailly-Bailliere (1911, pàg. 1407). Anuario del comercio, de la industria, de la magistratura y de la administración de España. Madrid: Casa Editorial Bailly-Bailliere.

Hemeroteca de La Vanguardia. Documentació en línia : 15.07.1931

Entrevista a Josep Morales per la Ruta dels Emblemàtics.

https://rutadelsemblematics.cat/barcelona-llibreria-sant-jordi.html


ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Es tracta d’un moble amb estructura de fusta aplacat a la façana i muntat damunt un sòcol de marbre rosa. Els laterals del moble estan formats per sengles vitrines que emmarquen una petita zona de vestíbul amb la porta d’accés a l’interior i un aparador a la part esquerre de dita porta. Damunt d’aquesta estructura moble es disposa un calaix de fusta motllurada. 

Interiors 

L’espai interior conserva una gran estructura de fusta que s’estén per tot l’espai principal. Consta d’uns prestatges damunt les quals hi ha un gran fris arquitrau que servei de paviment d’un passadís o zona alta de prestatges, l’accés al qual s’efectua des de la rebotiga. Disposa d’una barana de fusta tallada amb motius geomètrics i florals. Tot el treball de fusteria d’aquesta estructura està decorada amb elements de talla tipus clàssic, com permòdols, volutes, etc. així com per un frontó dominat pel relleu d’un cap de lleó.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.