Llibreria Millà

Sant Pau 21 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08001 | Tel.
Activitat: Llibreria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Tancat

Històrica llibreria i editorial teatral de referència a Catalunya. La seva col·lecció «Catalunya Teatral» fa que moltes companyies descobreixin nous textos per als seus espectacles. El 2014 cessa l’activitat.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Llibreria Millà forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC. 
RESSENYES HISTÒRIQUES 

1904

Lluís Millà Gacio

Aquest autor, actor i editor obre la botiga en el mateix local on el 1901 tenia el magatzem.

 

1946

Àngel Millà Navarro

Agafa el relleu del negoci quan mor el seu pare, si bé el 1905, a quinze anys, ja hi entra a treballar.

 

1975

Lluís Millà Reig

S’hi incorpora el 1936. Durant el franquisme construeix un amagatall a la botiga per salvar els llibres editats en català.

 

2005

Lluís Millà Salines

El 1974 inicia la seva activitat laboral, quan la botiga viu el seu moment més àlgid. Del 2005 al 2014 n’és el titular.


Des del seu origen i fins l`any 2000 va ser també Editorial, publicant en aquests 100 anys més d'un miler de llibres, entre ells la col-lecció Catalunya Teatral amb un catàleg de mes de 500 títols. El fons actual de la Llibreria entre llibres moderns i antics és de més de 100.000 volums. 
Fundadora del Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya, Gremi de Llibreters de Catalunya, Associacio d'Editors en Llengua Catalana, va estar sempre vinculada a la Cultura Popular. Fins al seu tancament l'any 2014, va estar regentada per la família Millà i sempre va exercir la mateixa activitat. 

 

2019

Uniq Phone House

Després d’una reforma integral de l’interior del local, l’estiu del 2019 el local reobre reconvertit en un establimentdedicat ala venda de telèfons mòbils i accessoris de telefonia.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 95.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Dues vitrines metàl·liques situades a la façana, una a cada costa de l’obertura, emmarquen una zona de vestíbul que conté sengles aparadors laterals que combinen la fusta (al sòcol) i l’estructura metàl·lica damunt del sòcol. La llinda de l’obertura està ocupada pel rètol del negoci realitzat amb lletres plastificades sobre fons blanc i inscrites en un calaix metàl·lic. Més enllà dels aparadors es localitza la porta d’accés, d’un full, amb plafons laterals i superiors de vidre. 

Interiors 

L’espai interior disposa d’un altell obert, amb una barana de barrots de fusta tornejada. Els murs estan coberts per senzilles prestatgeries de fusta i es conserva una taula mostrador i un moble de calaixos arxivadors. El paviment està realitzat a base de mosaic hidràulic bicolor presentant dibuixos geomètrics. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia de les botigues emblemàtiques de Barcelona.