La Manual Alpargatera

Carrer d'Avinyó 7 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 93 3010172
Activitat: Calçat
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

Oberta el 1941, La Manual Alpargatera va ser la primera en fer espardenyes "de moda", combinant tradició amb noves tendències: talons, brodats, etc. Avui és l’últim taller tradicional d’espardenyes de Barcelona.

 

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Manual Alpargatera forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1941

Joan Olivé Vagué i Emilia Martínez

Funden l’espardenyeria en plena postguerra produint des del model més humil fins al model d’alta costura.

 

1980

Francisco Tasies i Joana Martínez

La Joana, assistent, empleada i amiga de l’Emília, li compra el negoci juntament amb el seu marit quan aquesta es queda vídua.

 

2007

Carles Tasies i J. Asilde Sánchez

Després de la defunció del seu pare, en Carles regenta l’espardenyeria juntament amb la seva muller.

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 64.ELEMENTS D'INTERÈS 

Interiors 

Conserva una bona part del mobiliari original, del qual destaca la gran prestatgeria on es guarden les espardenyes. El seu disseny funcional l’ha convertit en un moble de referència en el sector. També destaca un banc corb de fusta, el treball de fusteria dels tancaments interiors dels aparadors i l’antic moble de la caixa. Sense oblidar l’estructura de prestatges superiors de la rebotiga, un passadís superior amb barana de fusta tornejada. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.