La Italiana

Bonsuccés 12 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08001 | Tel. 93 318 20 42
Activitat: Pasta artesanal
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial (E2)
Datació: 1904
Estat: Obert

Establiment fundat pel genovès Attilio Rivali. Des d’aleshores, quatre generacions de la família han mantingut la tradició familiar i han convertit el negoci en tot un referent de l’elaboració de pasta fresca artesana a Barcelona.


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1902

Il Burro di Milano

Atilio Rivali i la seva esposa, Giustina, arriben a Barcelona, en una escala d’un viatge en vaixell cap a l’Argentina. Eren de Rovereto, un poble al sud de Gènova, i se n’anaven a fer fortuna al continent americà. Però en el viatge des d’Itàlia, la Giustina, que estava embarassada, s’havia marejat tant que no es va veure amb cor de continuar viatjant, i van romandre a Barcelona on va néixer el seu fill Giuseppe. Van obrir un quiosc a la rambla de les Flors on despatxaven menjar italià. El primer nom de l’establiment va ser: Il Burro di Milano. Sobretot venien molta mantega que feien dur de Milà, però també rodes de formatge de Parma i concentrat de tomàquet.

1904

La Italiana

L’any 1904 deixen la Rambla per instal·lar-se al número 12 del carrer del Bonsuccés, on de seguida van començar a fer pasta fresca. La família guardava documentació que acreditava el canvi d’ubicació, però durant la guerra civil es va perdre quan es veieren obligats a abandonar la ciutat.

1910

Referència documental de La Italina a l’Anuario del Comercio

La botiga surt documentada a l’Anuario del Comercio com “La Italiana, comestibles i representante”. Com a propietari hi consta Atilio Rivali. Aquest és el primer document escrit que es conserva.


1910

Attilio Rivali

Aquest genovès i la seva família obren a Barcelona La Italiana, un negoci de pasta fresca artesana.

1939

Giuseppe Rivali

Acabada la guerra, el fill d’Attilio reprèn el negoci en una època de postguerra molt complicada.

1969

Marco Rivali i Gloria Pascuet

El matrimoni es fa càrrec del negoci i el modernitza incorporant maquinària semiautomàtica.

1985

Carla Rivali

Culinàriament es forma a Itàlia i a Barcelona. Incorpora maquinària i laminadors automàtics al negoci.


BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 33



ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

A causa de les darreres modificacions que han substituït l’antic rètol anunciador amb el nom de l’establiment com també l’aplacat de marbre jaspiat per modernes estructures i ceràmica actual, només conserva el vestíbul d’accés amb dos aparadors muntats damunt una zona de sòcol de marbre negre amb aigües. La porta, de dos fulls, se situa entre els dos aparadors, sense angle i amb el vidre corb. 

Interiors 

Malgrat les reformes dels espais interiors (nous prestatges i taulell), conserva diversos estris i maquinària per fer pasta. Els prestatges de la zona alta disposa d’un passadís elevat (passera), amb barana de tub de ferro, que recorre tot el perímetre de l’espai interior. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.