Establiment fundat el 1910 pel genovès Attilio Rivali. Des d’aleshores, quatre generacions de la família han mantingut la tradició familiar i han convertit el negoci en tot un referent de l’elaboració de pasta fresca artesana a Barcelona.
NIVELL DE CATALOGACIÓ
La Italiana forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS
RESSENYES HISTÒRIQUES
1910
Attilio Rivali
Aquest genovès i la seva família obren a Barcelona La Italiana, un negoci de pasta fresca artesana.
1939
Giuseppe Rivali
Acabada la guerra, el fill d’Attilio reprèn el negoci en una època de postguerra molt complicada.
1969
Marco Rivali i Gloria Pascuet
El matrimoni es fa càrrec del negoci i el modernitza incorporant maquinària semiautomàtica.
1985
Carla Rivali
Culinàriament es forma a Itàlia i a Barcelona. Incorpora maquinària i laminadors automàtics al negoci.
ELEMENTS D'INTERÈS
Exteriors
A causa de les darreres modificacions que han substituït l’antic rètol anunciador amb el nom de l’establiment com també l’aplacat de marbre jaspiat per modernes estructures i ceràmica actual, només conserva el vestíbul d’accés amb dos aparadors muntats damunt una zona de sòcol de marbre negre amb aigües. La porta, de dos fulls, se situa entre els dos aparadors, sense angle i amb el vidre corb.
Interiors
Malgrat les reformes dels espais interiors (nous prestatges i taulell), conserva diversos estris i maquinària per fer pasta. Els prestatges de la zona alta disposa d’un passadís elevat (passera), amb barana de tub de ferro, que recorre tot el perímetre de l’espai interior.
Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.
