La Cova Fumada

Carrer del Baluart 56 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08003 | Tel. 932 21 40 61
Activitat: Taverna
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Cova Fumada forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

 

1945

Maria Pla Segura i Magí Solé

Magí Solé i la seva esposa Maria Pla lloguen un local on hi havia hagut una bacallaneria i instal.len un celler amb cuina de nom la Cova Fumada. El nom fa al·lusió al color de les seves parets, ja que el local no disposava d'extractors. Va iniciar la seva activitat com a bar per als treballadors de la zona. Més tard a començament dels anys cinquanta comencen a servir tapes calentes a la Barceloneta.

1955

Creació de “la Bomba”

El 1955 Maria Pla crea la "bomba", la tapa emblemàtica de la casa i una de les delícies gastronòmiques de la ciutat, que actualment es pot trobar arreu. La recepta original però continua sent el secret més ben guardat de la Cova Fumada. Bàsicament consisteix en una croqueta gegant que tè una particularitat, està recoberta de patata i té un interior de carn picada. Sovint està coberta d'allioli i de salsa picant i està fregida. El seu nom rau en que un client anomenat Enric quan la va provar va dir: ”Això és la bomba”. També el peix fregit és molt apreciat per la clientela.

Anys 60-70

Magí Solé i Palmira Fresquet

El fill de la Maria i el Magí que tenia 15 anys quan els seus pares varen obrir el negoci, dona un gran impuls al negoci, fent-lo molt popular a la ciutat.

1980

Josep Maria i Magí Solé Fresquet

La tercera generació agafa les regnes del negoci. Actualment també hi treballen el Guillem, el fill del Magí i la Laura, la filla d’en Josep Maria. Ells són la quarta generació al capdavant de la Cova Fumada

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 19.

https://www.elperiodico.com/es/cata-mayor/restaurantes/20160720/restaurante-cova-fumada-barcelona-barceloneta-5874768

Hemeroteca de La Vanguardia. Documentació en línia : 24.02.2012ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Senzill tancament realitzat a base d’una fusteria, a ras de façana, encaixada en una obertura rematada per un arc de mig punt rebaixat, amb brancals i llindes de carreus regulars de pedra en escaire. La fusteria disposa de porticons de fusta de dues fulles. L’establiment també disposa, al costat dret, d’una finestra amb les mateixes característiques d’emmarcament que el portal. 

Interiors 

L’interior conserva una nevera de gel i disposa d’una barra de marbre, probablement de moderna factura. Conserva també diverses botes de vi, i en els murs perimetrals s’observa un arrambador de fusta formant plafons (rectangles) motllurats. Les taules, amb sobre de marbre, tenen els peus de ferro de fosa. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.