La Colmena

Plaça de l'Àngel 12 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 93.315.13.56
Activitat: Pastisseria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial (E2)
Datació: 1868
Estat: Obert

Documentada el 1849 amb el nom de Ca l’Abella. L’any 1868 es trasllada a l’emplaçament actual i canvia el nom pel de La Colmena. Porta més d’un segle perfumant la plaça de l’Àngel amb l’aroma dels seus caramels artesans.


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1849

Ca l’Abella

Rosendo Abella té la confiteria a l’antiga baixada de la Presó, 11 (ara baixada de la Llibreteria).

 

1868

La Colmena

La família Costa adquireix el negoci, el trasllada a l’emplaçament actual i en canvia el nom pel de «La Colmena» –però manté ambdós rètols a la façana.  La inauguració de la nova botiga es va publicar al Diari de Barcelona el dia 7 d’abril de 1968.

 

1912

Morató i Santpera

El 1912, la pastisseria canvia de propietaris i és de Morató i Santpera.

 

1921

Chocolates J. Camps

El 1921 la titularitat és de Chocolates J. Camps.

 

1927

Josep i Francesc Roig Manubens

Els germans Josep i Francesc Roig Manubens adquireixen el negoci, que ara regenta el seu net, Josep Maria Roig. Toni Roig, besnet d’en Francesc i fill d’en Josep Maria, és qui s’encarrega actualment d’elaborar els caramels de la manera tradicional juntament amb altres dolços típics de la pastisseria tradicional catalana.

 

2022

Guardó al Millor torró de crema cremada

L'any 2022 la pastisseria obté el guardó al Millor torró de crema cremada de l'Estat Espanyol que otorga el Gremi de Pastisseria de Barcelona.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 40.



ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

L’aspecte actual de la Pastisseria La Colmena és fruit de la reforma de l’any 1950, dirigida de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, deixeble de Gaudí, amb un estil que transita del modernisme al noucentisme, sobretot amb la seva arquitectura pública i domèstica.

A l’exterior de la pastisseria destaquen les fusteries dels tancaments de les obertures, amb vidres pintats amb pa d’or pel darrere amb el nom de l’establiment i diversos productes, com també una cornisa d’obra, motllurada i de força volada, que s’estén al llarg de l’espai que ocupa la botiga.




Interiors 

A l’interior de la botiga predomina un estil classicista amb una simplicitat de línies. Malauradament, els pilars de forja originals, obra dels Talleres Nuevo Vulcano, es van folrar durant la reforma i queden ocults al públic.

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.