Documentada el 1849 amb el nom de Ca l’Abella. L’any 1868 es trasllada a l’emplaçament actual i canvia el nom pel de La Colmena. Porta més d’un segle perfumant la plaça de l’Àngel amb l’aroma dels seus caramels artesans.
RESSENYES HISTÒRIQUES
Antecedents
L'any 1849 Rosendo Abella tenia la confiteria "Casa l'Abella" a l’antiga Baixada de la presó núm. 11 (ara Baixada de la Llibreteria) just al davant de la seva ubicació actual.
L’any 1867, la família Costa va adquirir el negoci, el va traslladar a l’emplaçament actual i va canviar el nom pel de La Colmena -mantenint ambdós rètols a la façana-.
Més endavant, la pastisseria canviaria de propietaris essent de Morató i Santpera el 1912 i de Chocolates J. Camps el 1921.
Finalment, el 1927 els germans Josep i Francesc Roig Manubens van adquirir el negoci que ara regenta el seu nét Josep Maria Roig. Toni Roig, besnét de Francesc i fill de Josep Maria, és qui s’encarrega actualment d’elaborar els caramels de la manera tradicional juntament amb altres dolços típics de la pastisseria tradicional catalana.
ELEMENTS D'INTERÈS
Exteriors
L’aspecte actual de la Pastisseria La Colmena és fruit de la reforma de l’any 1950, dirigida de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet, deixeble de Gaudí, amb un estil que transita del modernisme al noucentisme, sobretot amb la seva arquitectura pública i domèstica.
A l’exterior de la pastisseria destaquen les fusteries dels tancaments de les obertures, amb vidres pintats amb pa d’or pel darrere amb el nom de l’establiment i diversos productes, com també una cornisa d’obra, motllurada i de força volada, que s’estén al llarg de l’espai que ocupa la botiga.
Interiors
A l’interior de la botiga predomina un estil classicista amb una simplicitat de línies. Malauradament, els pilars de forja originals, obra dels Talleres Nuevo Vulcano, es van folrar durant la reforma i queden ocults al públic.
Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.