La Casa del Bacalao

Carrer Comtal 8 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933 01 65 39
Activitat: Bacallaneria
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Trasllat d'ubicació

Fundada el 1978 per Santi Rodríguez, és tot un referent en matèria de bacallà a la ciutat. En destaca la cuidada decoració marinera, tant interior com exterior, amb xarxes de pescar que atrapen l’atenció dels visitants.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Casa del Bacalao forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC. RESSENYES HISTÒRIQUES 

1981

 

1935

Botiga de fotografia

Es realitza l’enrajolat de l'interior i col·locació de cel ras per a adaptar-ho com a botiga de fotografia propietat de Raimon Costa. Anys més tard el local l’ocupa la Merceria Costa, regentada per Maria Costa (podria ser la filla del Raimon, però no s’ha trobat documentació). Regenta el negoci fins l’any 1981. 

1981-2020

La Casa del Bacalao

Santi Rodríguez instal·la en aquest local La Casa del Bacalao,  reputat establiment destinat a la venda de pesca salada. El mes de gener de 2020 degut a l’augment desmesurat del preu del lloguer trasllada l’activitat al Carrer de les Moles, núm. 11.

2022

Mahesh Khvbcmandani

El mes de maig de 2022 el local reobre com a basar.

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E3: Elements d’interès paisatgístic. Pàg. 28.

Entrevista realitzada a Ana Maria Martínez, la dona del Santi Rodríguez.

 

ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

A l’exterior destaca l’estructura de fusta del vestíbul de la botiga, dos aparadors que flanquegen una porta d’accés a l’interior rematada per una llinda en forma d’arc de mig punt. L’estructura dels aparadors, de fusta, és simple, amb senzills emmarcaments sense cap tipus de decoració remarcable. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia de les botigues emblemàtiques de Barcelona.