Hotel Oriente

La Rambla 45 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933 022 558
Activitat: Hotel
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert
 

Hotel situat a l’edifici de l’antiga Fonda Oriente. La fonda va inaugurar-se el 1842 aprofitant les construccions existents del col·legi de Sant Bonaventura, el qual va ser fundat pels franciscans el 1652. Es conserva l’estructura original del claustre.

RESSENYES HISTÒRIQUES

Durant l'Edat Moderna, El Raval i, en concret, la seva façana vers la Rambla va acollir la construcció de nombrosos establiments de religiosos que defugien l'angosta ciutat vella. L'any 1652 els Framenors fundaren en aquell indret el Col·legi de Sant Bonaventura per acollir els estudiants de cànons, teologia i filosofia. Aquest edifici bastit gràcies a la munificència de Pau Canals, seria bastit en dues fases: en la primera, entre 1652 i 1670, s'aixecaren el claustre i el refectori; en la segona, a partir de 1779, el mestre de cases municipal Pere Serra i Bosch, construí l'església i altres dependències annexes seguint les alineacions imposades per al nou bulevard projectat a la Rambla. Amb la Desamortització de Mendizábal, l'any 1835 els framenors abandonaren l'edifici, que seria destinat a dependències policials fins el 1838. Aquell mateix any s'hi instal·laria la Maquinista Terrestre i Marítima, fins que l'any 1841 vendria l'edifici a l'hostaler italià Franco Durio. Aquest convertiria el Col·legi en un hotel conegut com la Gran Fonda d'Orient, que obriria les seves portes el 21 d'Abril de 1842.


L'any 1882 l'edifici seria totalment reconstruït per Juli Marial i Pey segons un projecte d'Eduard Fontserè i Mestres firmat l'any anterior. El nou edifici que substituí el Col·legi només conservà en el seu interior l'estructura de l'antic claustre i refectori, destruïnt la resta de dependències. El claustre fou convertit en el que avui es coneix com Saló Comtal, un espai ricament ornamentat pels decoradors Eduard Alentorn, Rafael Atché i Josep Carcassó. L'any 1925 obrí les seves portes, als baixos de l'hotel, la Granja Oriente, un cafè decorat per Antoni Utrillo que seria definitivament destruït l'any 1986. L'any 1929 la façana fou reestructurada per mitjà de la construcció de la falsa galeria d'arcs de fusta adossats a l'entresòl i la planta baixa.

Durant la Guerra Civil l'hotel va ser col·lectivitzat i reconvertit en hospital militar i banc de sang. La darrera bomba feixista caiguda sobre Barcelona detonà damunt l'hotel, que patí greus desperfectes. El llavors propietari Josep Gaspart va fer reconstruir l'ala afectada i, havent recuperat el mobiliari (que havia estat requisat) va reobrir les portes de l'establiment.
 
(*) Extret de l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya