Hotel El Palace Barcelona

Gran Via de les Corts Catalanes, 668 | BARCELONA | Eixample | 08010
Activitat: Hotel
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Anteriorment conegut com a Hotel Ritz, l’Hotel El Palace Barcelona és sinònim de luxe i elegància. Des dels seus inicis, aquest hotel ha allotjat els hostes més rellevants que han visitat Barcelona.


1919

Hotel Ritz

L’Hotel Ritz neix de la mà del polític i estadista català Francesc Cambó que volia que Barcelona tingués un hotel de prestigi internacional com el que Ritz havia obert a Madrid el 1910. L’horitzó de l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929 mou un grup de personalitats catalanes a impulsar la seva construcció. Opten pel model Ritz, basat en la filosofia del suís César Ritz, pare de l’hostaleria moderna.

1920-1921

L’Hotel té un gran èxit

Entre el 1920 i el 1921 se celebren a l’hotel 228 banquets, amb un total de 10.234 vendes, una cosa excepcional en aquell moment. L’hotel tenia llavors 190 habitacions i més de 400 treballadors, una mitjana de dos empleats per habitació. Tot un luxe per a l’època. 

1936 

Confiscació de l’hotel 

Durant la Guerra Civil, Josep Tarradellas ordena confiscar l’hotel per utilitzar-lo per allotjar visitants oficials i així mantenir l’activitat, ja que en aquells moments es volia que fos la seu del Departament de Finances, cosa que hauria comportat la seva desaparició. 

1950-1971 

Època d’esplendor 

El Ritz regna a Barcelona. Per l’habitació 108 (avui dia l’Art Suite Salvador Dalí), amb el seu bany romà, passen estrelles de Hollywood com Ava Gardner, Frank Sinatra, Anthony Quinn, John Wayne i Sofia Loren. L’esplendor del surrealisme arriba de la mà d’un retornat Salvador Dalí del seu exili voluntari. Anys després, el 1971, un cavall blanc dissecat pujaria l’escala de l’hotel com a regal d’aniversari per a la seva estimada Gala. 

1992 

Jocs Olímpics de Barcelona 

Els Jocs Olímpics d’estiu del 1992, celebrats a Barcelona, marquen una fita important en la història de la ciutat. És llavors quan la ciutat se situa en el mapa turístic internacional, amb El Palace Barcelona per rebre tant visitants com locals amb el millor que ofereix la ciutat. 

2005 

Hotel El Palace Barcelona 

El 2005, l’hotel passa a anomenar-se El Palace Barcelona. Actualment és propietat de Royal Blue Bird. 

Notes històriques 

El projecte arquitectònic de l’hotel és obra d’Eduard Ferrés Puig, el qual s’inspirà en altres hotels Ritz d’Europa. El resultat és un edifici d’estil classicista de- corat per Santiago Marco, un dels millors decoradors del moment.