Hostel España

Carrer de Sant Pau, 9-11 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08001 | Tel. 935 50 00 00
Activitat: Hotel
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Una joia del modernisme català. En destaca la decoració interior, de principis del segle xx, dirigida per Lluís Domènech i Montaner, i en què col·laboraren reputats artistes de l’època com Ramon Casas i Eusebi Arnau.

1859

Josep Colomer Giralt. Fonda de España

Un anunci publicat el 30 de desembre del 1858 al Diario de Barcelona dona la notícia de l’obertura immediata de la Fonda de España, que prometia serveis acurats i bones habitacions amb mobiliari totalment nou, a més de servei de menjar tant al local com a domicili. L’obertura té lloc l’1 de gener del 1859.

1863

Ampliació de les instal·lacions

Josep Colomer compra la finca veïna corresponent al número 9 del mateix carrer de Sant Pau i encarrega a l’arqui- tecte Josep Buxareu una reedificació total per adaptar-la a la fonda original.

 

1888

Hotel España

L’any 1888, amb la celebració de l’Exposició Universal, les fondes més destacades de Barcelona, incloent-hi la Fonda de España, comencen a anomenar-se «hotels», paraula d’origen francès que dona una connotació diferencial de servei i tracte respecte a les fondes tradicionals.

1898

Miquel Salvadó i Llorens

Miquel Salvadó, propietari de l’hotel a l’època, que en aquells moments es deia Grand Hotel d’Espagne, demana un primer permís a l’Ajuntament per fer obres de reforma interior de la planta baixa, un segon permís d’obres el novembre del 1900 per realitzar els tancaments d’alguns patis interiors i un tercer permís el 1901 per instal·lar un ascensor amb motor elèctric. És durant aquests anys que es fa la reforma projectada per Lluís Domènech i Montaner, que finalitza el 1903.

1921

Josep Simón Salvadó

Miquel Salvadó mor l’any 1921 i l’hotel passa a les mans del seu nebot, Josep Simón Salvadó, que l’any 1928, atesa la proximitat de l’Exposició Internacional del 1929, construeix nous espais en el terrat de l’hotel.


1936

Confiscació de l’hotel

Durant la Guerra Civil, l’hotel va ser requisat per la CNT, que el va convertir en hospital.

1947

La Industrial Hotelera, S. A.

L’any 1939 mor Josep Simón i hereta el negoci el seu nebot Manuel Simón. El 1947, l’establiment era regentat per La Industrial Hotelera, S. A., que tenia com a gerent Josep Gaspart Bulbena, avi de Joan Gaspart, expresident del Barça.

1983

Família Tutusaus

La família Tutusaus inicia una primera restauració dels elements ornamentals de l’hotel.

2004

Condes Hotels

L’any 2004, el Grupo Cadarso adquireix l’immoble i la gestora de l’establiment Condes Hotels emprèn una important reforma de l’edifici tant estructural com ornamental.

Notes històriques

La reforma duta a terme per Lluís Domènech i Montaner entre el 1902 i el 1903 fou guardonada l’any següent com el millor es- tabliment comercial en el Premi d’Arquitectura i Decoració que convocava cada any l’Ajuntament de Barcelona.

En el projecte decoratiu de l’Hotel España van participar artistes que ja gaudien en aquella època d’un reconeixement absolut. Domènech i Montaner va comptar amb el pintor Ramon Casas per a l’esgrafiat del menjador (conegut a la seva època com «la Peixera» i actualment com a «Saló de les Sirenes») i amb l’escultor Eusebi Arnau, autor de la xemeneia d’ala- bastre de cinc metres d’altura de la sala de tertúlies.

La reforma va fer que l’hotel s’anunciés en diverses guies de l’època, fins i tot en francès, com un establiment de primera catego- ria «avec tout le confort moderne» (amb tot el confort modern).