Herbolari fundat el 1828 al carrer del Vidre, 5, per Josep Vilà amb el nom de «La Linneana». El 1858 es trasllada a l’emplaçament actual. El succeeix Antoni Ballart Casadesús, nebot de la seva muller. Conserva la decoració interior d’estil isabelí de 1858. En destaca el bust del naturalista Carl Von Linné.
NIVELL DE CATALOGACIÓ
L'Herboristeria del Rei forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E1: ESTABLIMENTS DE GRAN INTERÈS
RESSENYES HISTÒRIQUES
1858
Josep Vilà Villard
S’estableix al número 1 del carrer poc després de rebre el títol d’«Herbolario de Cámara de S. M.» per part d’Isabel II. 1858 Francesc Soler i Rovirosa decora l’interior de la botiga segons l’estil isabelí. Vilà és succeït al negoci per Antoni Ballart. El seu fill Manuel es va dedicar al teatre, descuidant el negoci i en la seva època la decoració de Soler i Rovirosa va ser repintada. La seva filla Manuela Ballart va regentar l'herbolari fins a la seva mort al 1994.
1997
Trinitat Sabatés Orobitg
Lloga i restaura el negoci, que des de la mort, el 1994, de Manuela Ballart –l’anterior titular– estava tancat. Regenta el negoci fins al seu tancament l'estiu de 2021.
2023
Pavlina Kostyria Kovalenko
El negoci torna a obrir gràcies a Pavlina Kostyria, que executa algunes obres a l'antic local abans d'obrir-lo al públic el 21 de juliol. La nova propietària manté amb l'activitat.
ELEMENTS D'INTERÈS
Exteriors
Disposa de dos portals amb alts porticons de fusta que tanquen dues estructures metàl·liques de tancament situades a ras de façana i encaixades en la llum de les obertures. La porta d’accés a l’interior se situa al portal de la dreta encaixada entre dos aparadors, mentre que el portal de l’esquerre és tot ell un aparador. Les estructures de tancament disposen duna tarja de ventall com si es tractés de la filigrana gòtica d’una rosassa.
Interiors
Les obres van ser encarregades a Francesc Soler i Rovirosa, un conegut pintor i escenògraf de teatre, que la va decorar amb motius d'estil vuitcentista i Isabelí. A la part superior hi ha una galeria amb pintures a l'oli, una mica enfosquides pel temps; així mateix, envoltant la botiga hi ha calaixets amb miniatures de paisatges a l'aquarel.la, i el sostre era de vidre pintat. Al centre del local hi ha una font de marbre on antigament s'hi conservaben sangoneres, coronada amb el bust de Carl Von Linné, naturalista suec creador de l'actual sistema de classificació de les plantes i considerat un dels pares de l'ecologia. La font va ser encarregada als germans italians Baratta Rossi que la van escolpir en marbre de Carrara i li van afegir espites de gas per iluminar tot l'establiment.
Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.
