Granja Vendrell

Carrer de Girona 59 | BARCELONA | Eixample | 08009 | Tel. 934 87 79 66
Activitat: Granja
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Granja tradicional fundada per Demetri Vendrell el 1921, dedicada inicialment a la comercialització de productes làctics. En destaca el rètol de la façana exterior d’estil art-déco, fruit de la reforma del local del 1941.

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Granja Vendrell forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 

RESSENYES HISTÒRIQUES 

1921

Demetri Vendrell i Maria Àngels Lapuyade

Demetri Vendrell, un ajudant de la Granja Viader, s'estableix pel seu compte en el local d'una antiga vaqueria, iniciant el negoci familiar. La inauguració tingué lloc l'endemà de contraure matrimoni; de fet, la nit de noces la passaren a la Granja Vendrell. Demetri comença comercialitzant productes de la Granja Viader fins que el.labora els seus propis productes làctics en una granja a Begues, que amb el temps adquireix com a pròpia. L'empresa Danone regala els cartells que figuraven a la façana original de la botiga i dos miralls que es conserven a les parets laterals de la botiga. L'any 1941 es reforma la façana de la botiga, dissenyada per l'arquitecte Pere Bassegoda Musté i s’afegeixen les lletres Art déco amb el nom de l’establiment que encara es conserven.

Anys 50

Francesc Vendrell i Carme Marcé

El fill del Demetri i la seva muller porten el negoci.

Anys 70

Demetri Vendrell i Cris Torres

El nét del fundador s’incorpora al negoci amb la seva muller. En aquest anys es fa un canvi de paviment de la botiga, del mostrador i de la vidriera exterior de fusta per una d'alumini. Entrats al 2000 es restaura la façana i es pinta l'aplacat de marbre. El setembre de 2019 el negoci tanca.

2021

Arianna Grau i Xavi Rutia

Adquireixen el negocien en traspàs el gener de l’any 2020 si bé l’obertura al públic es realitza l’abril del 2021. Es reforma l’interior preservant els elements històrics i es restauren les lletres de la façana.

2023

del negoci

El mes juliol del 2023, l'Arianna i el Xavi anuncien a instagram el tancament del negoci: «Construimos nuevos proyectos y de momento estaremos haciendo eventos privados y abiertos a todos en espacios alternativos. Gracias infinitas a todos por hacer que el proyecto Granja haya sido especial y bonito. Eventos… y seguimos compartiendo».

2024

Moltamà

El negoci reobre el març de 2024.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

https://ca.wikipedia.org/wiki/Granja_Vendrell

Entrevista a Demetri Vendrell per la Ruta dels Vendrell per la Ruta dels Emblemàtics.

https://rutadelsemblematics.cat/barcelona-granja-vendrell.htmlELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Sobre el parament, el nou frontis aplacat de marbre (actualment pintat) que abasta tota la façana del local, amb les obertures retallades, el rètol de lletres metàl•liques retallades “GRANJA VENDRELL”, i la marquesina de cantonades arrodonides, amb il•luminació incorporada, que reprodueix la original. 

Interiors 

A la sala de vendes, la disposició de les finestres de l’entresolat, amb llinda en arc; l’arrambador continu en totes les parets, de marbre blanc vetejat amb sòcol i remat negres; el mirall amb perímetre bisellat de les parets laterals, i el llum penjat amb globus de vidre blanc. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.