Ganiveteria Roca

Plaça del Pi 3 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 93.302.12.41
Activitat: Ganiveteria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Establiment fundat l’any 1911 per Ramon Roca i establert a la plaça del Pi número 3 des del 1916. Especialitzat en eines de tall, productes per a l’afaitat i parament de la llar. La seva façana és tota una icona comercial de la ciutat.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Ganiveteria Roca forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E1: ESTABLIMENTS DE GRAN INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1911

Ramon Roca i Santamaria

Obre una botiga i taller a la plaça de Sant Josep Oriol. El 1916 trasllada la botiga a la ubicació actual, a la plaça del Pi.

Ramon Roca es forma a Alemanya, França i Barcelona, fet que es reflecteix en el rètol central de la façana de la botiga, en què figura la inscripció «Solingen, París, Barcelona». Precisament és a la casa Aubert & Duval de París on Ramon Roca compra l’enclusa de ganiveter que utilitza per als treballs més delicats i que avui es pot veure exposada a la botiga. El 1918 mor i el negoci passa al seu germà, Josep Roca, i a la seva dona, Caterina Cassola. El 1981, Josep Roca deixa l’administració del negoci a les seves filles M. Roser i Montserrat. Des de l’any 2000, el negoci és una societat limitada administrada per un grup professional.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Damunt una zona de sòcol, realitzat amb ceràmica vidrada que combina rajoles blanques i altres amb motius florals, es disposa una important estructura de fusta que incorpora tres grans aparadors i cinc vitrines, a més de la porta d’accés, de dos fulls, flanquejada per aparadors amb vidre corb. El buit de la zona de la porta d’accés i de l’aparador situat a la dreta de dita porta, disposen d’una llinda en forma d’arc escarser que contrasta amb la resta de llindes dels aparadors, que són rectes. Un calaix superior, amb els cantells motllurats i decorat amb talla de motius florals, emmarca un cartell de vidre esgrafiat amb el nom del negoci. Sota d’aquest calaix es disposa una faixa de fusta amb diversos rètols relatius al negoci. 

Interiors 

Conserva el mobiliari, de marcat caràcter modernista, consistent en mobles d’armaris i calaixos damunt dels quals es disposen vitrines superiors, un treball d’ebenisteria notable amb talla de motius corbs i florals. Les taules amb vitrines segueixen la mateixa línia decorativa. El mosaic hidràulic presenta una decoració amb motius florals i geomètrics. De les cadires pròpies d'abans que donaven ocasió als clients a passar-hi una bona estona fent tertúlia se n'han preservat dues, en lloc preferent. Al llindar de la porta, el pas dels anys i dels clients no ha esborrat el reclam “Casa de confiança”. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.