Gancedo

Rambla de Catalunya 97 | BARCELONA | Eixample | 08008 | Tel. 902 50 11 10
Activitat: Tapisseria
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Trasllat d'ubicació

Editors tèxtils des de 1945, Tapisseries Gancedo dissenya, fabrica i comercialitza tèxtils d'acord amb les tendències estètiques i decoratives del moment. Conserva la seva luxosa façana, així com part de mobiliari interior original.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Tapisseria Gancedo forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1945

José Gancedo Otero

José Gancedo Otero i el seu germà Bernat funden a Barcelona una botiga de teles per a decoració a Rambla Catalunya, 97 on destaca el moble-aparador dissenyant per Oscar Len, decorador. Posteriorment es realitza el moble aparador del local dret on s’ubiquen les oficines. Només 5 anys després, José Gancedo, fill del fundador, obre al Carrer Recoletos de Madrid la segona botiga de la firma.

1963

José Gancedo Bagá

A la mort del fundador passa al seu fill José Gancedo Bagá. Curro Inza, arquitecte navarrès, dissenya les estructures de fusta on s'exhibeixen les teles i la barana al soterrani. A la segona meitat de segle, la feina ben feta va comporta l'expansió nacional. No només comercial, també creativa: el 1969 la marca creava el seu propi estudi de disseny de teles. Gancedo comença a llançar col·leccions pròpies cada temporada. Aliant-se amb els grans artistes de moment: Modest Cuixart, Gerardo Rueda, Gustavo Torner o Aurelia Muñoz.

 

1993

Beatriz, Emmeline, Nati, José, Manuel  Gancedo Puig de la Bellacasa

A la mort de José el negoci passa als seus 6 fills Gancedo Puig de la Bellacasa (5 actualment a l'empresa. Beatriz, Emmeline, Nati, José, Manuel). L'any 2000 es fa una reforma projectada per Carlos Acosta que conserva les lluernes del espai del fons (fora de la projecció de l’edifici), part de l’estructura de suport dels rotlles de tela i el sector entapissat de la paret esquerra. Es realitza un nou paviment de marbre, nous taulells i nova il.luminació. Sobre el 2010 es segrega el local de la dreta però es manté el moble exterior. Es reordena el local esquerre amb projecte de Pau Vilanova, dissenyador d’interiors.

2023

Trasllat del negoci al carrer Pau Claris, 115

El 31 de juliol de 2023 Gancedo abaixa la persiana després de 78 anys. Ho fa pel viratge que ha sofert la rambla Catalunya en els darrers anys cap el sector de la restauració i de la moda, molt orientada al turisme, un públic allunyat del seu target. En aquest sentit, el novembre de 2023 la firma es trasllada al número 115 del carrer Pau Claris on obre un showroom amb atenció amb cita prèvia.

2023

Bobo Choses

El local reobre de nou de mà de la botiga de roba Bobo Choses.


BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 226.

https://gancedo.com

Entrevista a Nati Gancedo per la Ruta dels Emblematics

https://rutadelsemblematics.cat/barcelona-gancedo.htmlELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

En la obertura esquerra, tots els elements, llevat del paviment, que ennobleixen l’accés amb un pòrtic sobreposat i un vestíbul exterior amb aparadors laterals i tancament reculat tot realitzat amb un elaborat treball d’ebanisteria. En la obertura dreta, la rèplica uns anys posterior, amb el pòrtic sobreposat mimètic i el primer tram del vestíbul exterior amb el brancal interior sense l’aresta arrodonida. 

Interiors 

Les estructures de fusta dissenyades per recolzar els rotlles de roba, presents en diversos trams de les parets. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.