Foix de Sarrià

Carrer Major de Sarrià 57 | BARCELONA | Sarrià -Sant Gervasi | 08017 | Tel. 932 03 07 14
Activitat: Pastisseria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Pastisseria fundada el 1886 pels pares del reputat poeta J.V.Foix, qui la regenta a partir de 1936. El 1968 la gestió del negoci passa a Jordi Madern, bon coneixedor de la casa i de les seves senyes d'identitat: tradició i innovació.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Foix de Sarrià forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS

 

RESSENYES HISTÒRIQUES 

1886

Botiga del carrer Major de Sarrià, 57L'any 1886 Josep i la seva dona Paulina Mas i Rubinat s’instal.len al carrer major de Sarrià 57. Viuen en el primer pis i obren el seu negoci en planta baixa. 1898 es realitza una nova decoració que inclou: una pintura en el sostre del sr Ferrar; armaris i aparadors de Josep Pibernat de color clar amb daurats, i llums de gas de Josep Jové. 1936 a la mort de Josep, se’n fan càrrec la vídua i el seu fill, el poeta Josep Vicenç Foix i Mas. EL 1968 JV Foix confia la direcció del negoci al seu cosí, Jordi Madern i Mas, que hi treballava des del 1952 i el qual coneix les senyes d'identitat de la casa: tradició i innovació. El  1997 es realitza una reforma en la que es desmunten tots els elements de fusta originals (tancament i mobiliari interior) i, alguns d’ells, es reprodueixen i reinstal.len: A l’exterior, sobre el parament es reprodueix el moble aplacat però a l’interior de les obertures es modifica la solució de tancament que, abans de l’intervenció presentava una mateixa configuració en els portals a banda i banda de la cantonada (amb porta central i aparadors interiors laterals). A l’interior es reprodueix el sostre dels aparadors i dos trams d’armaris (de 5 i 3 mòduls) que comparteixen la mateixa decoració sobre la cornisa. També es posen al descobert 2 pilars de fosa integrants de l’estructura que havien estat ocults. 

ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

L’estructura que emmarca cada un dels 4 portals, de fusta pintada decorada amb baix relleus, amb muntants en les arestes i plafons sobre els brancals, amb mènsules que recolzen el calaix que fa de llinda, que contenen la retolació sobre vidre pintat per darrera que imita la solució original. 

Interiors 

Els fragments de prestatgeria i el sostre dels antics aparadors, de fusta pintada en blanc amb elements daurats i decoració amb talla de motius florals. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.