Farmàcia Franquesa

Carrer Gran de Sant Andreu 260 | BARCELONA | Sant Andreu | 08030 | Tel. 933 45 23 41
Activitat: Farmàcia
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Farmàcia fundada el 1842 per Jaume Abreu. El 1890 es fabrica el mobiliari interior d’estil isabelí que encara podem veure actualment. Des de l’any 1923 la regenta la família Franquesa: quatre generacions de farmacèutics mesclant tradició i innovació. Disposen d’una línia pròpia amb ingredients vegetals.

.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Farmàcia Franquesa forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 



RESSENYES HISTÒRIQUES 


1842

Jaume Abreu i Nadal

Inaugura la farmàcia el 9 de novembre i la regenta fins al 1865 quan la traspassa a seva neboda Francesca Turiera i Abreu, casada amb el farmacèutic Ignasi Roviralta i Falqués que acabarà regentant la farmàcia fins el 1887. El 1882 el pare de l'Ignasi , ebanista de professió, realitza el mobiliari en estil isabelí de la farmàcia. El 1887 Ignasi Roviralta Falqués, la ven a Narcís Rovira Vilarrúbia. El 1900 el titular de la farmàcia passa a ser Melchor Soca i Mariné. L'any 1905 el titular de la farmàcia passa a ser Joan Mas i Calvet. El 1906 el titular de la farmàcia passa a ser Lluis Gifre i Serra.

1923

Joan Baptista Franquesa i Ferrà

El 29 de Setembre Joan Baptista Franquesa i Ferrà, pare i avi dels actuals titulars, compra la farmàcia a Lluís Gifré i Serra. Joan Bautista Franquesa i Ferrà es va vendre la farmàcia que regentaba al carrer Girona 59 de Barcelona. El 1934 Joan Bautista Franquesa, anota la data 9 de Novembre de 1842 en un dietari, com a data d'inauguració de la farmàcia. Pere Franquesa, actual titular junt amb els seus fills Joan i Jordi, recorda també un vitrall de la porta d’entrada on textualment hi deia: “Fundada el 1842”, aquest element va desaparèixer a final dels anys 30. El 1953 agafa el relleu del negoci el seu fill Pere Franquesa i Grau.

1995

Joan i Jordi i Franquesa Borràs


Els actuals titulars juntament amb en Daniel el fill den Joan, incorporat el 2017 formen la tercera i la quarta generació de farmacèutics.

2021

Mor Pere Franquesa Grau


 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 182.

Recerca documental realitzada per l’historiador Jordi Petit per la família Franquesa.



ELEMENTS D'INTERÈS 

Interiors 

Amb l’enderroc de l’antiga farmàcia es van guardar els elements de l’antic mobiliari d’estil isabelí. Es tracta d’un gran moble de prestatges i armaris inferiors que s’estén pels murs de l’espai interior, destacant la talla de columnes divisòries dels armaris de prestatges i el fris que en forma d’arquitrau arquitectònic recorre tot el perímetre. Conserva també un gran taulell de les mateixes característiques amb el sobre de marbre i un taulell vitrina auxiliar. Pel que fa a altres elements destacables es conserva una caixa enregistradora “National”, sargarelos de ceràmica del s. XIX, el “cordialer” amb els seus pots de vidre pintats a mà i instruments d’apotecaria de més de cent anys. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.