Farmàcia Ferrer 1906

Roger de Llúria 74 | BARCELONA | Eixample | 08009 | Tel. 934576544
Activitat: Farmàcia
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Farmàcia inaugurada el 1906 per Josep Robert i Soler, d'una família d'indians de Sitges. L'any 1947 la farmàcia es traspassa a Maria Ferrer Argelaguet. Es conserven molts elements de la decoració modernista original.

 

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Farmàcia Ferrer 1906 forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E1: ESTABLIMENTS DE GRAN INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

 

1906

Josep Robert i Soler

Fill d’una familia d'indians de Sitges, trasllada el seu domicili a un edifici acabat d'inaugurar i, en planta baixa, obre la farmàcia el 31 de març de 1906 amb un laboratori a la rebotiga, amb sortida al carrer València, on s'elaboraven magnèsies i altres reconstituents. A l'interior els armaris estaven pintats de granat i els ornaments que representen cascalls de daurat.

1932

Josep Robert i Mestre

La farmàcia i el laboratori passen al seu fill Josep Robert i Mestre.

1936

Al començar la guerra civil la família Robert marxa i la farmàcia és col.lectivitzada.

1947

Maria Ferrer Argelaguet

La farmàcia es traspassa a Maria Ferrer Argelaguet que conserva i cuida tots els elements que s'hi conserven (els propietaris anteriors s'havien emportat el banc que hi havia davant del taulell i molts del pots modernistes de porcellana blanca i flascons de vidre). Es decapa la fusta dels tancaments exteriors per deixar el color del roure natural i la de l'interior, que estava pintada de gris i plata, es pinta en color roure imitant les vetes. En el cel ras es manté el color blanc dels relleus que, segurament, havien estat policromats. El laboratori es trasllada a l'avda. Mare de Déu de Montserrat i uns anys després es ven al grup Ferrer Salat. 2012 a la mort de Maria passa a Sandra Unyó.

2012

Sandra Unyó

Hereta la farmàcia de la seva àvia, Maria Ferrer Argelaguet, que la va regentar des del 1947.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 181.

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E1: Establiments de gran interès. Pàg. 56.



ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

El tancament vidrat de fusta amb rètol integrat i el llindar d’una sola peça de marbre blanc, de l’interior de les obertures, així com les dues vitrines de fusta sobreposades en els brancals, que són posteriors. En les dues obertures el tancament és idèntic, amb sòcol i emmarcat de fusta de roure envernissat de línies ondulants i vidre retolat a l’àcid, amb porta batent central (ara no s’utilitza la porta de la dreta) amb un motiu vegetal i el mot Robert amb lletra lligada en diagonal i amb una tarja superior, amb la paraula FARMACIA, on el marc és paral.lel a l’arc del forat arquitectònic i inclou relleus vegetals. 

Interiors 

Tots els elements de la decoració modernista original, que es conserven quasi integrament en la botiga (cel ras, paviment, armaris de les parets i mobles) i parcialment en la rebotiga (armaris, tancament vidrat i paviment). 

En la sala de vendes: 
- el cel ras amb dos sectors laterals amb garlandes i altres relleus de guix, ara pintats de blanc, i una gran pintura central amb la representació de un templet en "trompe-l'oeil" obert al cel, executat pel pintor i escenògraf, natural de Sitges, Josep Vidal i Vidal. A aquest autor se li atribueix el disseny de tota la decoració de la botiga així com de les etiquetes amb que es comercialitzaven els productes de la casa (amb garlandes modernistes bicolors i un medalló amb la cara d’un personatge barbut en un laboratori); 
- el trasdosat de la façana amb aplacat de fusta, aplomat amb la fusteria dividit per lesenes amb cartela superior que recolza el calaix de persiana; - les vitrines de les parets laterals i frontal de fusta pintada imitant roure vetejat, amb dos nivells de portes amb decoració d’inspiració naturalista, separats per una banda continua horitzontal on es s’inicien els muntants tornejats que recolzen la cornisa i fris amb una successió d’arcs decorats amb cascalls en relleu; 
- l'obertura d’accés a la rebotiga, en el centre de la paret frontal, amb marc de fusta amb arc i tarja superior amb un vitrall amb elements de vidre catedral envoltant un vidre i dibuixat a l’àcid amb el nom del fundador i l’any en que es va obrir; 
- el taulell, amb sòcol de fusta protegit per una xapa, frontal de fusta amb motllures sobreposades i sobre de marbre i la cadira de fusta amb motius similars; - el paviment de rajola hidràulica, fabricat per Mosaicos Escofet, que dibuixa una catifa sobre fons gris combinant una mostra pel perímetre i dues en el centre. 

En la rebotiga: 
- les prestatgeries de fusta de les parets laterals i frontal i el tancament amb vidre imprès que hi ha per sobre d’aquesta, amb un traçat que reprodueix esquemàticament les composició i les formes utilitzades en la botiga; 
- el paviment de les mateixes característiques el de la botiga. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.