Farmàcia modernista obra de l'arquitecte Antoni Falguera. Es conserva, en bona part, tal com va ser inaugurada l'any 1902 per Antoni Novelles. Des de l’any 1926 la família Bolós regenta la farmàcia i té cura del negoci.
RESSENYES HISTÒRIQUES
1902
Antoni Novelles Roig
La primera referència d'un establiment en aquest local data de 1902 quan Antoni Novellas Roig inaugura la farmàcia Novelles al número 77 de Rambla Catalunya. Va encarregar el projecte als germans Falguera, amics personals, que van dibuixar un saló dispensari amb grans vidrieres policromades, prestatgeria, 3 tamborets blancs i enllumenat de gas. El elements de forja de la botiga foren obra de Manuel Ballarin i Cia. El 1906 amplia la farmàcia amb una sala homeopàtica creant entre els dos espais un espectacular arc. La zona del dispensari es destina a l'homeopatia, disciplina de la qual Novellas va ser un dels introductors Espanya. Es canvia el paviment.
1926
Antoni de Bolós i Vayreda
Al setembre de 1926, una mica cansat i sense descendència, Novelles va decidir vendre la farmàcia per cinquanta mil pessetes. Antoni de Bolós i Vayreda, pertanyent a una dinastia que ha donat més de catorze generacions de farmacèutics, es va convertir llavors en el seu nou propietari, venent la seva farmàcia d'Olot i instal·lant-se de manera definitiva a Barcelona i entrant a treballar també a l'Institut Botànic a costat del seu bon amic Pius Font i Quer. El 1936 es trenquen els vitralls del tancament exterior en la zona d'homeopatia.
Passada la guerra civil, quan el doctor Font i Quer va ser retirat del lloc de director de l'Institut Botànic, Antoni Bolós va prendre el seu càrrec, salvant així la continuïtat de l'obra que Font i Quer havia iniciat. En aquest moment, Antoni de Bolós va deixar la històrica farmàcia al seu fill, Jordi de Bolós i Cap-devila, qui al seu torn la va deixar al seu fill i actual propietari, Jordi de Bolós Giralt.
1990
Jordi de Bolós
Giralt
Continua la tradició familiar
iniciada pel seu avi Antoni i posteriorment pel seu pare, Jordi de Bolós
Capdevila.
BIBLIOGRAFIA.
FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES
Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep
Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós
(2020). Pàg. 166.
ELEMENTS D'INTERÈS
Exteriors
Els elements conservats del tancament original, a l’interior de les obertures, amb emmarcat de fusta i vitralls emplomats policroms, i els elements puntuals sobreposats (fanal amb vidres vermells i 2 rètols de forja artística sobre les portes).
Interiors
En els espais públics de l’antiga botiga (sala de vendes, zona d’homeopatia i espai de connexió entre els dos) la configuració de l’espai i els acabats i mobiliari que es conserven o reprodueixen els elements de l'any 1901 i 1906 (veure notícies històriques).
Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.
