Farmàcia modernista fundada el 1896 per Joan Duran i dissenyada per Lluís Domènech i Montaner. A l’interior conserva gran part del mobiliari original, del qual destaca un refinat treball d’ebenisteria amb talles de gran qualitat.
RESSENYES HISTÒRIQUES
1896
Joan Duran i España
Aquest distingit redactor de La Renaixensa i apotecari obre la farmàcia el 2 de desembre del 1896, dissenyada per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner amb la participació dels germans Viladevall amb la fusteria, Marcelino Gelabert amb la pintura i daurats, Miret i Assens amb la lampisteria, Henry d’Aubigny amb les calderes, Ballarin amb la metal•listeria i els germans Suñol amb els marbres. Disposava de laboratori en una rebotiga espaiosa. Domènech va dissenyar fins i tot els pots de farmàcia amb un modernisme primerenc impregnat encara amb les ressonàncies del gòtic inspirador del moviment.
1922
G. Garriga
En la publicitat de l’època hi figurava “Farmacia Durán España, sucesor G. Garriga”.
1949
José Puértolas Hernández
Professor de la Facultat de Farmàcia. El seu laboratori es deia Puer.
1959
Jürgen Robisch, alemany.
1970
Maria Dolors Rigau.
1988
Maria Aurora Flores Bienert.
EL 2002 Josep Casamartina redescobreix l'autoria de la decoració original que s'havia conservat amb alguns canvis i pèrdues (làmpada de gas, aplics, cassetonat de fusta, revestiment sobre els armaris decorat amb sanefes de plantes medicinals, taulells,...)
2011-2022
Ramon Miret i Olga Álvarez
El 2012 reformen el local per donar valor als elements originals conservats. Al retirar el cel ras es descobreix la gelosia que separava la botiga de la rebotiga. Passa a dir-se Farmàcia 1896.
2022
Carles Alemán Gutiérrez
La farmàcia comença una nova etapa de la mà de Carles Alemán que l'agafa en traspàs.
BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES
Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 91.
Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 157.
ELEMENTS D'INTERÈS
Interiors
Els elements originals que es conserven del conjunt de treballs d’ebanisteria de l’antiga sala de vendes.
Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.
