Farmàcia 1896

Carrer de València 278 | BARCELONA | Eixample | 08007 | Tel. 934 87 33 01
Activitat: Farmàcia
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Farmàcia modernista fundada el 1896 per Joan Duran i dissenyada per Lluís Domènech i Montaner. A l’interior conserva gran part del mobiliari original, del qual destaca un refinat treball d’ebenisteria amb talles de gran qualitat.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Farmàcia 1896 forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS. 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

 

1896

Joan Duran i España

Aquest distingit redactor de La Renaixensa i apotecari obre la farmàcia el 2 de desembre del 1896, dissenyada per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner amb la participació dels germans Viladevall amb la fusteria, Marcelino Gelabert amb la pintura i daurats, Miret i Assens amb la lampisteria, Henry d’Aubigny amb les calderes, Ballarin amb la metal•listeria i els germans Suñol amb els marbres. Disposava de laboratori en una rebotiga espaiosa. Domènech va dissenyar fins i tot els pots de farmàcia amb un modernisme primerenc impregnat encara amb les ressonàncies del gòtic inspirador del moviment.

1922

G. Garriga

En la publicitat de l’època hi figurava “Farmacia Durán España, sucesor G. Garriga”.

1949

José Puértolas Hernández

Professor de la Facultat de Farmàcia. El seu laboratori es deia Puer.

1959

Jürgen Robisch, alemany.

1970

Maria Dolors Rigau.

1988

Maria Aurora Flores Bienert.

EL 2002 Josep Casamartina redescobreix l'autoria de la decoració original que s'havia conservat amb alguns canvis i pèrdues (làmpada de gas, aplics, cassetonat de fusta, revestiment sobre els armaris decorat amb sanefes de plantes medicinals, taulells,...)

2011-2022

Ramon Miret i Olga Álvarez

El 2012 reformen el local per donar valor als elements originals conservats. Al retirar el cel ras es descobreix la gelosia que separava la botiga de la rebotiga. Passa a dir-se Farmàcia 1896.

2022

Carles Alemán Gutiérrez

La farmàcia comença una nova etapa de la mà de Carles Alemán que l'agafa en traspàs.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 91.

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 157.

 ELEMENTS D'INTERÈS 

Interiors 

Els elements originals que es conserven del conjunt de treballs d’ebanisteria de l’antiga sala de vendes. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.