Estanc Mora

Carrer de l'Ajuntament 13 | BARCELONA | Sant Andreu | 08030 | Tel. 933 45 42 80
Activitat: Estanc
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Obert

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

L'Estanc Mora forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D’INTERÈS PAISATGÍSTIC 

RESSENYES HISTÒRIQUES 

1929

Jeroni Mora i Maria Ibáñez

Inauguren l'Estanc de Sant Andreu. En Jeroni era fuster i treballava a la fàbrica Pegaso on realitzava l’interior de les cabines dels camions. Ell va realitzar els mobles per a l'establiment (aparadors exteriors i prestatges interiors). Molts d'ells encara es conserven. 

1960

Pilar, Lluïsa i Maria Assumpta Mora Ibáñez

Les tres filles del matrimoni agafen el relleu dels seus pares a l’estanc.

1996

Joan Miquel, Aránzazu i Maria Moraga Mora

Els tres fills de la Maria Assumpta conformen la tercera generació Mora al capdavant de l’estanc que actualment es diu Estanc Mora.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Entrevista a Aránzazu Moraga per la Ruta dels Emblemàtics

https://rutadelsemblematics.cat/barcelona-estanc-mora.htmlELEMENTS D'INTERÈS 


Exteriors 

S’observa una estructura aplacada a la façana amb dos muntants a mitja alçada rematats per una llinda llisa on s’insereixen el nom i productes de l’establiment. El tancament consta d’una fusteria amb una senzilla porta centrada i dos aparadors laterals, fins a mitja alçada, muntats damunt un sòcol d’obra, tot conformant una petita zona de vestíbul. 

Interiors 

Es conserven els prestatges fins a mitja alçada entre muntans de talla de fusta situats en el mur dreta i frontal, un taulell, també de fusta, de planta en forma d’ela amb vitrina superior. El cromatisme del mobiliari és el mateix que el de l’exterior. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.