Espai Quera

Petritxol 2 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 93 318 07 43
Activitat: Llibreria-Espai gastronòmic
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Llibreria fundada el 1916 per Josep Quera sota el nom de L’Escon, especialitzada llavors en llibres d’excursionisme. El 2019 es reinventa amb un nou concepte, l’Espai Quera: es manté la llibreria i s’obre una nova zona complementària de restauració a la rebotiga.

 

NIVELL DE CATALOGACIÓ 
La Llibreria Quera forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC. 



RESSENYES HISTÒRIQUES 

1897

 

1897

Josep Quera i Còrdoba

inicia la publicació d’una revista manuscrita, La Talia Catalana, on figuraven moltes firmes que després van ser autors consagrats, com ara Mn. Ramon Garriga, Folch i Torres, Dolors Monserdà de Macià, Norbert Font i Sagué, entre d’altres.

1906

Fundació de L’Escon

Publicació destinada a promoure obres dramàtiques per al Teatre Catòlic de Tarragona.

1916

Josep Quera i Còrdoba

inaugura la llibreria amb el nom de L´Escon, en un local del carrer Petritxol que abans havia sigut una merceria. L’establiment es dedica inicialment al teatre. El 1918 la revista de L’Escon, deixa de publicar-se a causa d’una epidèmia. El mes de desembre es va editar el darrer número, el 263, amb el qual es tancava un període de dotze anys.

1937

Joan Quera i Graupera

Impulsa la publicació del primer catàleg amb recopilació de les novetats editorials del món excursionista. El 1939 Joan Quera i Graupera deixa Banca i Borsa, on havia estat treballant fins aleshores, i es dedica plenament a regentar la llibreria. El 1946 Quera col·labora en la fundació de l’Editorial Alpina. 1946 munta per primera vegada una parada a la Rambla per al Dia de Sant Jordi. El 1958 la botiga deixa de ser vivenda. El 1961 va recopilar i editar, a l’Editorial Alpina, dos volums d’excursions per carretera. Se’n fan diverses reedicions. 1966 Durant la postguerra passa a especialitzar-se en muntanyisme exclusivament. Realitza reformes en la botiga amb motiu del seu 50è aniversari.

1966

Llibreria Quera

El nom de la llibreria passa de l’Escon a Quera Cultura Excursionista, nom actual. 1966 la Federació Catalana de Muntanyisme li va concedir la Placa de Plata.

1990

La filla, Roser, n'agafa la direcció.

1991 Celebració dels 75 anys de la llibreria.

1992

Raimon Quera

Es fa càrrec de la botiga. El 1996 amb motiu del 80è aniversari, es realitza una exposició al Museu de l’Esport Melcior Colet de Barcelona.

2019

Espai Quera

En els darrers any el negoci de llibres necessita reinventar-se i és a partir del març de 2019 que, amb l’acompanyament de l’emprenedor del sector del turisme Rafa Serra, la llibreria es complementa amb un nou espai de restauració i esdeveniments soci-culturals com ara cates i presentacions de llibres. Passa a anomenar-se Espai Quera.

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E3: Establiments d’interès paisatgístic. Pàg. 36 i 37.


ELEMENTS D'INTERÈS 

Exterior

Es tracta d’un tancament de fusta a ras de façana que s’ajusta a la llum de l’obertura. A l’esquerre es localitza la porta d’ingrés a l’interior, una mica enretirada formant un minúscul vestíbul. A la dreta s’organitza l’aparador muntat damunt un alt sòcol de fusta. El mànec de la porta d’ingrés és un bastó en referència a l’especialitat de la llibreria: muntanyisme i excursionisme. A la darrera reforma del nou Espai Quera, es recupera el rètol exterior original de la façana que data del 1916.

 

Interior

La reforma iniciada l’agost de 2019 ha destapat i restaurat els paviments de principis de segle XX, tant el de la botiga (hidràulic bicolor) com el de la rebotiga (tova ceràmica més senzilla) que es trobaven sota diverses capes de paviments. Els taulells de l’antiga llibreria l’Escon que havien estat apartats tornen a fer les seves funcions inicials, tot i que reubicats, intentant recuperar un caire de llibreria de principis de segle. Les parets amagades sota trasseres de fullola respiren després d’una pila d’anys,. S’ha optat per deixar-les tal i com es trobaven amb croquis i inscripcions de diverses èpoques passades. Les altres parets a l’espai de restauració han estat empaperades amb premsa de l’època ja que han a llarg del darrer segle han estat tan manipulades que s’havia perdut el rastre de la seva historia i el seu encant.


Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia de les botigues emblemàtiques de Barcelona.