Els 4 Gats

Monsió 3 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933 024 140
Activitat: Restaurant
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Els Quatre Gats es va inaugurar el 1897 en un local modernista d’ambient avantguardista i bohemi. El van freqüentar intel•lectuals i artistes de l’època, com ara Santiago Rusiñol, Ramon Casas o Pablo Picasso.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Els 4 Gats forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E1: ESTABLIMENTS DE GRAN INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

 

1897

Pere Romeu

Seduït per l’ambient bohemi del cabaret Le Chat Noir de París, on havia treballat, el 12 de juny inaugura Els 4 Gats. Si bé Romeu és un desastre com a gestor i restaurador (d’aquí el nom d’«Els 4 Gats», en al·lusió a la poca clientela que tenia), és brillant com a promotor cultural. Els 4 Gats esdevé un niu de cultura i d’art. L’any 1899, a disset anys, Picasso comença a freqüentar el local. Però el negoci no rutlla i el 1903 tanca. Després, el local es converteix en la seu de la casa del Cercle de Sant Lluc fins al 1936, quan la Guerra Civil ho canvia tot. No és fins a finals de la dècada dels setanta que tres empresaris del ram de la gastronomia, Pere Moto, Ricard Alsina i Ana Verdaguer, s’associen per tornar a obrir-ne les portes.

 

1989

Josep Maria Ferré

Agafa la direcció del restaurant. El 1991, la Casa Martí es restaura dins el marc de la campanya «Barcelona, posa’t guapa».

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 136.

 


ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

La decoració exterior de l’establiment és la pròpia estructura de la casa, de caràcter neomedieval o neogòtic, sense additaments que hagin desvirtuat l’aspecte original. Els portals exteriors són apuntats, d’obra vista muntats damunt carreus de pedra, i disposen d’una fusteria vidriera a ras de façana. El portal d’accés a l’interior, de les mateixes característiques, està situat al carrer Montsió i presenta un fanal de ferro forjat amb el cartell anunci de l’establiment. 

Interiors 

Es manté la decoració interior original amb mobles de fusta de noguera, una barra amb el taulell cobert amb ceràmica popular catalana presentant motius florals i geomètrics. En els murs perimetrals es disposa d’un arrambador de ceràmica i les portes d’accés als 
diferents espais tenen els emmarcaments de pedra reproduint formes neomedievals. Tot plegat combinat amb aplicacions de ferro forjat i vidrieres a les finestres. Destaca la rèplica del quadre de Ramon Casas del 1897 titulat Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem. L’original és al MNAC.Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.