El Transwaal

Carrer de l'Hospital 67 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08001 | Tel. 933 18 65 94
Activitat: Tapisseria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Sastreria fundada el 1895 al carrer de l’Hospital, 66, per Isidre Gatius. El 1900, Gatius obre la botiga actual al número 67. Més endavant hi posa el nom d’El Transwaal en honor de la província sud-africana on les tropes angleses s’enfrontaven amb els soldats bòers.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Transwaal forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 
RESSENYES HISTÒRIQUES 

1895   

Isidre Gatius

Funda  la sastreria al carrer de l’Hospital, 66.

 

1901    

Isidre Gatius

Primera referència documentada de la botiga del número 67 a l’[Anuario del Comercio]* d’aquell any. Més endavant hi posa el nom d’El Transwaal en honor de la província sud-africana on les tropes angleses s’enfrontaven amb els soldats bòers.

 

 

1986    

Rosa Ferrer

Compra el negoci a la neta de l’Isidre. Actualment el regenta juntament amb les seves filles Alexia i Laia González.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 75.

 
ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Malgrat ha sofert nombroses modificacions i mutilacions, presenta un vestíbul força profund emmarcat per una fusteria motllurada damunt la qual se situa el rètol, de factura moderna, amb el nom de l’establiment. L’armadura dels aparadors és de fusta i els vidres de la zona alta estan treballats a l’àcid amb una decoració a base de gerros amb flors. 

Interiors 

Es conserven tres taulells, uns mobles de fusta encadellada amb sòcol i petites mènsules de talla per suportar el sobre que en els tres casos és modern. En una de les parets i com a element decoratiu es disposa l’antic rètol de la botiga. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.