El Sortidor

Plaça del Sortidor 5 | BARCELONA | Sants Montjuïc | 08004 | Tel. 933 28 44 08
Activitat: Restaurant
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Establiment fundat el 1908 per Jesús Jeniu. Durant els inicis proveïa de gel a la gent del barri de Poble Sec. Es conserven molts elements originals, com ara les portes modernistes o les taules de marbre.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

El Restaurant El Sortidor forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 




RESSENYES HISTÒRIQUES 

 

1908

Bar Jeniu

Jesús Jeniu Pío (1880-1964), orfe originari de Tarragona, es fa càrrec de la taberna existent en la Plaza Blasco de Garay (ara del Sortidor) amb entrada per Magalhaes 44. L’establiment conegut com a Bar Jeniu o Can Jesús fou seu de diverses societats culturals. Als anys 30 passa al fill de Jesús, Joan Jeniu Tort, i la seva dona. Es construeix un entresolat (sobre la cuina i els serveis) on s’ubica l’habitatge familiar. Els anys vuitanta el converteix en un restaurant.

 

2001

El Sortidor 1908

En Claudio, un cuiner torinès, agafa el local i en canvia el nom. El 2009 passa a Giuseppe Flores d’Arcais i Esther Feriche. En el menjador es col.loca un paviment de fusta i es substitueixen els vidres translúcids de la mampara, sota l’entresolat, per miralls.

 

2015

El Sortidor de la Filomena Pagès

Lidia Aymar, Marc Fité i el xef David Sanmartín adquireixen el negoci apostant per una cuina catalana.

 

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 138.


ELEMENTS D'INTERÈS 


Exteriors 

A l’interior dels portals: 
- la fusteria amb vidres de colors, que presenta la mateixa configuració en els 4, amb: tarja superior, practicable, amb una el.lipse molt estirada en el centre, sobre el conjunt de porta central batent i fixes laterals amb sòcol amb límit superior en arc. 
- El plafó de fusta pintada de la part superior, que s’ha utilitzat com a suport de la retolació en les diverses etapes. 

Interiors 

La configuració del menjador amb: 
-el pilar de fosa. -el tancament d’obra sobre l’entresolat amb dos balconeres amb barana de barrots. 
-la mampara de fusta sota l’entresolat que, abans que els miralls actuals, havia tingut vidres que impedien la visió però no tancaven l’espai. 
- els elements enrajolats de la paret dreta amb: la barra i l’aparador del darrere, i les neveres. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.