Establiment fundat el 1908 per Jesús Jeniu. Durant els inicis proveïa de gel a la gent del barri de Poble Sec. Es conserven molts elements originals, com ara les portes modernistes o les taules de marbre.
NIVELL DE CATALOGACIÓ
El Restaurant El Sortidor forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS
RESSENYES HISTÒRIQUES
1908
Bar Jeniu
Jesús Jeniu Pío (1880-1964), orfe originari de Tarragona, es fa càrrec de la taberna existent en la Plaza Blasco de Garay (ara del Sortidor) amb entrada per Magalhaes 44. L’establiment conegut com a Bar Jeniu o Can Jesús fou seu de diverses societats culturals. Als anys 30 passa al fill de Jesús, Joan Jeniu Tort, i la seva dona. Es construeix un entresolat (sobre la cuina i els serveis) on s’ubica l’habitatge familiar. Els anys vuitanta el converteix en un restaurant.
2001
El Sortidor 1908
En Claudio, un cuiner torinès, agafa el local i en canvia el nom. El 2009 passa a Giuseppe Flores d’Arcais i Esther Feriche. En el menjador es col.loca un paviment de fusta i es substitueixen els vidres translúcids de la mampara, sota l’entresolat, per miralls.
2015
El Sortidor de la Filomena Pagès
Lidia Aymar, Marc Fité i el xef David Sanmartín adquireixen el negoci apostant per una cuina catalana.
BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES
Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 138.
ELEMENTS D'INTERÈS
Exteriors
A l’interior dels portals:
- la fusteria amb vidres de colors, que presenta la mateixa configuració en els 4, amb: tarja superior, practicable, amb una el.lipse molt estirada en el centre, sobre el conjunt de porta central batent i fixes laterals amb sòcol amb límit superior en arc.
- El plafó de fusta pintada de la part superior, que s’ha utilitzat com a suport de la retolació en les diverses etapes.
Interiors
La configuració del menjador amb:
-el pilar de fosa. -el tancament d’obra sobre l’entresolat amb dos balconeres amb barana de barrots.
-la mampara de fusta sota l’entresolat que, abans que els miralls actuals, havia tingut vidres que impedien la visió però no tancaven l’espai.
- els elements enrajolats de la paret dreta amb: la barra i l’aparador del darrere, i les neveres.
Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.