Cereria Gallissá

Carrer del Cardenal Casañas 5 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08002 | Tel. 933 02 69 87
Activitat: Cereria
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

La Cereria Gallissá forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E3: ELEMENTS D'INTERÈS PISATGÍSTIC. 

RESSENYES HISTÒRIQUES 

1826

Mariano Gallissá Amat

Funda l'establiment al carrer Riera del Pi nº 5 (actualment carrer del Cardenal Casañas) encara que la data de creació de l'empresa, en una ubicació diferent, és probablement anterior en aquesta. Posteriorment el negoci passa a Joan Gallissá Mora.

1888

Juan Bautista Gallissá Botet

Medalla de Plata per "Blanqueo de Ceras" a l'Exposició Universal de Barcelona. Promocionà la cereria amb una sèria de cromos amb imatges de la ciutat. El succeix per poc temps el seu fill Josep Maria Gallisá que mor degut a l’epidèmia de tifus de Barcelona de 1914.

 

1914

Rosa Gallisá i Luciano Altimiras

La germana d’en Josep Maria i el seu marit agafen el relleu del negoci i li donen un nou impuls amb nous productes com les “lamparillas” que cremaven sense oli i que duraven de 8 a 12 h segons la  publicitat de l’època. El negoci creix i obren una sucursal al carrer Consell de Cent 354, a l’Eixample com es pot veure e com un anunci publicat a la revista “El Cu-cut” que s'imprimia aleshores just davant de la cereria.

1939

Manuel Altimiras Gallissá

Es fa càrrec de la botiga acabada la guerra. Trasllada la producció a Horta. Degut a que l’espelma religiosa anava a la baixa, fa un aposta per les espelmes tradicionals de ciri que es posaven en els canelobres, però amb noves formes, dissenys i decoració. La proposta va agradar molt fins al punt que s’exportaven a París, a les Galeries Lafayette.

 

1961

Menció especial de la Cambra de Comerç de Barcelona en el seu 75è aniversari.

 

Finals dels anys 60

MLa fàbrica es trasllada a Sentenat, al Vallès Occidental.

 

1974

Un incendi crema tota la fàbrica i el negoci es queda només amb la botiga deCardenal Casañas.

 

1985

Clara Altimiras

Es fa càrrec de la botiga. L’any 2007 reforma l’interior del local amb mobiliari modern si bé  es conserven exposats a les parets el diferents títols i premis assolits al llarg dels anys.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Estructura de fusta que sobresurt lleugerament del pla de façana, amb dos aparadors de diferent amplada a cada costat d’un espai que disposa d’una senzilla porta d’accés a l’interior de la botiga. L’aparador lateral situat a la dreta, més estret, emmarca un vidre opac, amb el nom de l’establiment esgrafiat així com també l’any de fundació i adreça. Damunt la porta d’entrada es disposa un rètol (vidre esgrafiat) amb el nom de l’establiment realitzat amb grans caràcters. 

Interiors 

Un dels escassos elements remarcables és una fornícula que conté una imatge religiosa, amb un marc de fusta. 


Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.