Casa Leopoldo

Carrer de Sant Rafael 24 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08001 | Tel. 934 41 30 14
Activitat: Restaurant
Catalogació: Establiment amb valor patrimonial
Estat: Tancat

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Casa Leopoldo forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA DE BARCELONA elaborat per l’ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 

RESSENYES HISTÒRIQUES 


1929

Leopoldo Gil

Leopoldo Gil inaugura el restaurant juntament amb la seva esposa Elvira. Es va inaugurar el 1929 durant la Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Està enclavat al barri de El Raval, molt a prop de la Rambla de Raval . El restaurant està dedicat a la cuina tradicional catalana.

1974

Rosa Gil

L'any 1974 assumeix la direcció del negoci Rosal Gil, néta dels fundadors del local que enlluerna els clients amb els seus guisats que donen peu a llargues sobretaules enmig de la decoració taurina de les parets. Part del caràcter literari del local es deu a l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán : Casa Leopoldo és el restaurant favorit de Pepe Carvalho , el detectiu protagonista de les seves novel·les. El mateix Vázquez Montalbán era un habitual de Casa Leopoldo i gairebé un ambaixador. Casa Leopoldo va ser el lloc en el qual s'acollien les tertúlies literàries en les que participaven Eduardo Mendoza , Juan Marsé , Maruja Torres , El Perich o Terenci Moix . El restaurant també apareix en algunes novel·les de l'escriptor Carlos Ruiz Zafón. El 2015 tanca les seves portes.

 

2017

Òscar Manresa i Romain Fornell

El restaurant reobre l'any 2017 de la mà d'Òscar Manresa i Romain Fornell. El mes de març de 2020 però,  tanca les portes degut a la pandèmia del COVID.

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Ajuntament de Barcelona (2016). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic, Històric-Artístic i Paisatgístic dels Establiments Emblemàtics de la Ciutat de Barcelona. Categoria E2: Establiments d’interès. Pàg. 26.

https://es.wikipedia.org/wiki/Casa_Leopoldo

ELEMENTS D'INTERÈS 


Interiors 

Els elements destacables són els arrambadors ceràmics que es localitzen a gairebé totes les sales del local. La sala anomenada blava, disposa de rajoles vidrades amb motius geomètrics i taurins (professió dels antics propietaris com ho demostren els nombrosos cartell i quadres taurins), així com escenes del camp i de productes alimentaris. El local disposa d’una zona d’altell decorat amb un arrambador ceràmic que reprodueix gran figures femenines extretes del món de la mitologia i del costumari pagès. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.