Casa Calicó

Plaça de Les Olles 9 | BARCELONA | Ciutat Vella | 08003 | Tel. 93 319 18 18
Activitat: Articles de Pesca
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Trasllat d'ubicació

Botiga lligada des dels seus inicis a la pesca, tant industrial com més endavant esportiva. La coneguda marca de canyes Kali va néixer aquí. El 2017 trasllada el negoci a causa de l’augment del lloguer.


NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Casa Calicó forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS DE LA CIUTAT DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 


RESSENYES HISTÒRIQUES 

1850

José Borrull Gibert

Obre una fàbrica de xarxes i utillatge per proveir els pescadors locals a la Plazuela de Moncada, 5.

 

1915

Viuda e Hijos de José Borrull

La seva vídua, Rosa Alier, i els seus fills instal·len la botiga a la plaça de les Olles, 9, fent cantonada amb el carrer de Rere Palau, 2.

 

1931

Casa Calicó

Joan Calicó compra la botiga, que passa en aquells moments per greus dificultats econòmiques. Li dona un nou impuls aconseguint que sigui un referent en el món de la pesca, tant industrial com més endavant esportiva. La coneguda marca de canyes Kali va néixer aquí. El 2017 trasllada el negoci  al carrer d’Àvila, 94 a causa de l’augment del lloguer. El local històric és ocupat durant un breu període per la firma de calçat esportiu Munich. Actualment està tancat.

 

 

 

BIBLIOGRAFIA. FONS D’INFORMACIÓ UTILITZADES

Vilarrúbies, Esteve; Permanyer, Lluís; Roig, Josep Maria. Comerços Emblemàtics de Barcelona. Barcelona. Editorial Efadós (2020). Pàg. 97.

 


ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Els cinc portals disposen d’una fusteria simple a ras de façana que s’ajusta a la llum dels portals. Té dos accessos que estan situats en els portals de la cantonada; la resta de portals són aparadors. A les llindes es disposen rètols amb anuncis dels productes de la botiga. Aquests rètols no són originals tal i com es desprèn de l'anàlisi de les imatges. A la cantonada dos rètols de metall amb el nom de l'establiment. 

Interiors 

Conserva una bona part del mobiliari, amb un taulell mostrador amb vitrina superior decorat a la part frontal a joc amb la fusteria de les obertures. També conserva un moble expositor que és un alt armari amb sòcol i sanefa d’encaix amb el sostre. També conserva el mosaic hidràulic original, un model que presenta motius geomètrics i florals. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.