Betlem

Carrer de Girona 70 | BARCELONA | Eixample | 08009 | Tel. 932 65 51 05
Activitat: Restaurant
Catalogació: Establiment històric i amb valor patrimonial
Estat: Obert

Botiga de queviures centenària reconvertida en bar restaurant amb terrassa el 2011. Conserva gran part de la façana exterior, formada per un moble de fusta vermell sobre un marbre negre. 

NIVELL DE CATALOGACIÓ 

Betlem - Miscelánea Gastronómica forma part del CATÀLEG DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC, HISTÒRIC-ARTÍSTIC I PAISATGÍSTIC DELS ESTABLIMENTS EMBLEMÀTICS  DE BARCELONA elaborat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2016. Ho fa en la CATEGORIA E2: ESTABLIMENTS D’INTERÈS 

RESSENYES HISTÒRIQUES 

1892

La Miscel.lània

Fonts orals parlen de l’obertura el 1892 d’un colmado al baixos de l’edifici anomenat  La Miscel.lània per la varietat de productes que venia: cafès, cacau, etc.... No s’ha trobat però documentació que ho acrediti. A l’Anuario de Comercio de 1903 no hi figura cap comerç al número 70 del carrer Girona.

1904

Salvio Pijoan

A l’Anuario del Comercio de 1904 consta com a titular d’una botiga de “comestibles”  Salvio Pijoan. El 1936 figura a la guia telefònica amb el núm de telèfon 52106.

Anys cinquanta

Colmado Belén.

Es publicita com a Colmado Belén en un anuci del diari La Vanguardia de 14.02.1959. Sembla ser que el portaven tres socis que provenien del món de la xarcuteria.

1961

Ricard de la Ossa Honrrubi

El negoci passa a Ricard de la Ossa. Sobre els anys 80 es catalanitza el nom a Betlem i, gradualment, pasa de colmado a botiga delicatessen .

2004

Víctor Ferrer Galán

El 2004 passa a Víctor Ferrer Galan, nebot del Ricard i Aurelia.

2011

Betlem. MIscel.lània Gastronòmica

L'any 2011 Victor Ferrer reforma l'establiment per transformar-lo en bar-restaurant d'alta cuina amb terrassa. A l'exterior es conserven els elements sobrepossats, es substitueix el tancament de les obertures i s'elimina l'aparador de l'obertura central, a l'interior es conserva la part. 

 

 

2021

Grup Confiteria

L’any 2021 el Grup Confiteria adquireix el negoci mantenint el nom del local i la mateixa activitat.ELEMENTS D'INTERÈS 

Exteriors 

Els elements conservats de l’estructura aplacada que definia un nou frontis en tota la dimensió de la façana del local. 
-Sobre els 4 brancals, el sòcol de marbre negre i els emmarcats de fusta amb decoració rebaixada. 
-Sobre la llinda i la part superior de les obertures, en tota la longitud de la façana del local, l’estructura de fusta amb una franja inferior calada, dividida per cartel.les que recolzen el calaix superior amb plafó actualment sense grafisme. 
Dins de les obertures, el llindar de marbre blanc. 

Interiors 

A la sala de vendes: 
- en les parets laterals i paral.lela a la façana, la prestatgeries de fusta pintada (amb un sector decapat a l’esquerre) amb 2 lleixes, frontó i cornisa, dividits per muntants verticals que es perllonguen amb elements amb relleus. 
- en la paret de façana, la cornisa i la llinda amb plafons de les obertures. 

Aquest establiment forma part de la Ruta dels Emblemàtics, la guia en línia dels establiments emblemàtics de Barcelona.